Düşük faiz oranıyla kredi çekmek için ne yapılmalı?: Kredi kartından nakit avans çekerken bilinmesi gerekenler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Düşük faiz oranıyla kredi çekmek için ne yapılmalı?: Kredi kartından nakit avans çekerken bilinmesi gerekenler
Doviz.com
24.05.2023 13:53

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aldığı kararlar sonrasında son günlerin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen nakit avans çekimine yönelik merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri öncesinde ihtiyaç kredilerinde artan faiz oranları karşısında vatandaşlar çareyi taksitli nakit avans çekiminde bulmuştu. TCMB ise kredi kartı üzerinden çekilen nakit avansa önce kısıtlama getirmiş daha sonra ise gelen eleştiriler üzerine hızla geri adım atarak bu kısıtlamaları kaldırmıştı.

Kısıtlamanın kaldırılacağının duyurulduğu cuma gününden bu yana ise hala kararın tam olarak uygulanamaması sonrasında şikayetler artmış; ekonomistler de kararın iptaline rağmen bankaların limitleri düşüreceğini ve önceki limitlere yeniden dönülmesinin mümkün olmadığını belirtmişti.

Tıklayın: Bankacılık sektörü çıkmazda: Kredi kartıyla nakit avans çekiminde son durum

Peki vatandaşların nakit avans konusunda bilmesi gerekenler neler?

Öncelikle nakit avans, kredi kartlarının limiti doğrultusunda ve belli koşullar altında, istenilen saatte nakit ihtiyacının giderebileceği bir kredi türüdür.

Nakit avans faiz oranı ise bankalar tarafından üç ayda bir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen akdi faiz oranını geçmeyecek şekilde hesaplanır.

Günümüz koşullarında nakit avans faiz oranı yüzde 1,36’yı geçemiyor iken, bankalar da bu sebeple nakit avans kullanımında sınırlamaya gidiyor.

İhtiyaç kredisi aylık faizlerinin sert yükselişi sonrasında tüketicilerin aylık faiz oranı yüzde 1,36’yı geçemeyen nakit avansa olan yoğun ilgisi ise daha kolay açıklanabiliyor.

Ancak bazı dönemlerde bankalar, yapılan kampanyalar ile sıfır faize kadar nakit avans verebiliyor fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi TCMB’nin belirlediği faiz oranının üzerinde bir oran veremiyor.

Taksitli nakit avans nasıl çekilir?

Taksitli nakit avans çekimi ise sadece kredi kartları üzerinden yapılabiliyor. Buna göre tüketiciler, bankaların ATM’lerinden veya internet bankacılığı kanallarından sahip oldukları kredi kartları üzerinden taksitli nakit avans çekebiliyor. Taksitli nakit avansın toplam maliyetini öğrenmek için ise kredi karşılaştırma sitelerinin ya da bankaların taksitli nakit avans hesaplama modülleri kullanılabiliyor.

Nakit avans ve ihtiyaç kredisi arasındaki temel farklar neler?

İhtiyaç kredilerinin tercih sebeplerinden biri olan kredi kartını limitini doldurmaması özelliği ise nakit avans çekimlerinde bulunmuyor. Buna göre, kullanılan nakit avans tutarı kredi kartı limitini dolduruyor ve ek harcama yapılmasını kısıtlayabiliyor.

Bu sebeple taksitli nakit avans kullanımında minimum ödemeler yapılarak taksitli nakit avans geri ödeme seçeneğinin seçilmesi, bireyin borç döngüsüne girebileceğine ve daha uzun süre borçlu kalabileceğine de işaret ediyor.

İhtiyaç kredileri, taksitli nakit avanslara kıyasla daha uzun bir onay sürecine sahip oluyor. Genellikle kredi başvurularının değerlendirilmesi zaman alabiliyor ve bankalar ihtiyaç kredisi başvurularında maaş bordrosu, gelir belgesi, kefil gibi ek belgeler talep edebiliyor. Bu da başvuru sürecini daha karmaşık hale getirebiliyor. Bu sebeple vatandaşlar da nakit ihtiyaçları için dönem dönem nakit avans çekimine yönelebiliyor.

Yüksek miktarda ucuz kredi çekmek için ne yapılmalı?

Taksitli nakit avansın yukarıda bahsettiğimiz özellikleri sonrasında yoğun ilgi görmesi ise daha önce de bahsettiğimiz gibi bankaların bu kanaldan gelen talepleri kısıtlamasına yol açtı. Bu sebeple yüksek miktarda kredi çekmek isteyen kişiler ihtiyaç kredilerine yönelmek durumunda kaldı.

Daha ucuz kredi kullanmak isteyen tüketiciler için Tasarruf Uzmanı Çağada Kırım ise şu önerilerde bulundu:

Daha önce müşterisi olunmamış bankalardan kredi alan tüketiciler, yeni müşteriler için uygulanan düşük faiz ve hatta bazen sıfır faizli kredi kullanabiliyor.

Tüketicilerin toplam kredi ihtiyacını birkaç bankaya bölerek müşterisi olmadığı bankalardan kredi alması, müşteri olduğu bankalardan da aldıkları kredi tutarını düşük tutarak paçalda çok daha düşük maliyetli kredi kullanma şansına sahip oluyor.

Kredi ihtiyacı olan tüketicilerin karşılaştırma sitelerini kullanarak bankaların yeni müşteri kampanyalarını ve düşük tutarlar için uyguladıkları faiz oranlarını takip ederek parçalı kredi kullanmaları şu an için en cazip seçenek olarak tüketicilerin önünde duruyor.”

REKLAMI KAPAT X