Ek MTV'de belirsizlik son buldu: Ödeme yapmayanları neler bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ek MTV'de belirsizlik son buldu: Ödeme yapmayanları neler bekliyor?
Doviz.com
29.09.2023 13:38

Anayasa Mahkemesi’nin ek MTV’ye ilişkin nihai kararının ardından ödeme yapmayanları nelerin beklediği oldukça merak edilmeye başlandı. Hukukçular ise ek MTV ödemesini yapmayanları bekleyen gelişmeleri açıkladı.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla yapılan ek MTV düzenlemesi, Anayasa Mahkemesine (AYM) taşınmıştı. AYM ise dün ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini oy birliğiyle reddetti.

İLGİLİ HABER AYM, ek MTV'ye ilişkin kararını açıkladı AYM, ek MTV'nin iptali istemiyle yapılan başvuruyu bugün esastan görüşerek karara bağladı. Buna göre Anayasa Mahkemesi, ek MTV'nin iptali istemiyle yapılan başvuruyu oy birliğiyle reddetti.

Öte yandan, ek MTV'nin ilk taksitinin 6 Eylül'e kadar ödenmesi gerekiyordu. Ancak bazı vatandaşlar AYM’nin kararı iptal edebileceğine yönelik beklenti ile taksit ödemesini gerçekleştirmemiş ve AYM’den gelecek kararı beklemeye başlamıştı. Buna göre ilk taksit döneminde yaklaşık 13,2 milyar lira gelir elde edilmiş, hedeflenen tahsilatın ise yüzde 87'si karşılanabilmişti.

AYM’nin nihai kararını vermesi sonrasında ise ödeme dönemini kaçıran araç sahipleri aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile ilk taksiti ödeyecek. İkinci taksitin ödeme süresi ise tüm araç sahipleri için 30 Kasım 2023 olacak.

Ödeme yapmayanları neler bekliyor?

Taşıtların satış ve devir işlemleri için MTV'nin ve ek MTV'nin ödenmiş olması gerekiyor. Buna göre ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma dolayısıyla tescil kapatma işlemleri de gerçekleştirilemiyecek.

Sözcü'den Erdoğan Süzer’e konuşan Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan’ın aktardığına göre ise ek MTV'yi ödemeyenlere vergi dairelerince ödeme emri gönderilecek ve ödeme emrinde ek MTV'nin son ödeme tarihi olan 06.09.2023 tarihinden itibaren işleyecek faizle birlikte 7 gün içinde ödemeleri istenecek. 7 gün içinde ödemedikleri takdirde aynı süre içinde mal beyanında bulunmaları istenecek. Vatandaşlar mal beyanında bulunmadıkları takdirde de "3 ay zorlama hapsiyle" karşılaşacaklar.

Gündoğan’a göre ek MTV'yi ödeyip vergi dairelerine dava açanların davaları da mahkemelerce reddedilecek. Bu durumda mahkeme masrafları bu vatandaşların üzerinde kalacak.

Ayrıca bu vatandaşlar, Hazine avukatlarının 10 bin 500 lira vekalet ücretini, vekalet ücretinin icraya konulması halinde ise 3 bin 600 lira icra masrafı olmak üzere toplamda 15 bin lirayı da ödemek zorunda kalacak.

Ödemeler nasıl yapılacak?

Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait "gib.gov.tr" internet adresi, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamasından, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek. Ayrıca, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine de ödemede bulunulabilecek.

REKLAMI KAPAT X