Ek MTV iptal olursa para iadesi mümkün mü? Vergi Hukuku Uzmanı Başaran yanıtladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ek MTV iptal olursa para iadesi mümkün mü? Vergi Hukuku Uzmanı Başaran yanıtladı
Doviz.com
25.09.2023 15:31

Anayasa Mahkemesi, motorlu taşıtlardan ek vergi alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini perşembe günü görüşecek. Peki AYM, ek MTV’yi iptal ederse dava açmayan mükellef parasını geri alabilecek mi? Ek MTV’ye yönelik merak edilenleri Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran yanıtladı.

Ek Motorlu taşıtlar vergisi için vatandaşlar 28 Eylül Perşembe gününü beklemeye başladı. Buna göre Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin başvuruyu 28 Eylül'de değerlendirerek, sonuca bağlayacak.

Düzenleme ile 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ödemelerin Ağustos ve Kasım olmak üzere iki taksit halinde ödenmesi kararlaştırılmıştı. İlk taksit için son tarih ise 6 Eylül 2023’e kadar uzatılmıştı. Anadolu Ajansı’nın Gelir İdaresi Başkanlığı'na atıfta bulunarak yaptığı son açıklamaya göre ise ek MTV olarak şimdiye kadar 13,2 milyar lira tahsil edildi. Peki anayasa mahkemesi düzenlemeyi iptal ederse, ek motorlu taşıtlar vergisini ödeyenler paralarını geri alabilecek mi?

Anayasa Mahkemesi kararı öncesi 3 olasılıkta mükelleflerin durumunu Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran değerlendirdi.

1) Ek MTV'yi ödeyip, dava açan mükellefler

AYM'nin ek MTV’yi iptal ederse dava açan mükelleflerin parasını alacağını söyleyen Başaran, "Eğer 6 Eylül'e kadar dava açmışsa ve ödemeyi de yapmışsa Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı geldiğinde yaptığı ödemeyi faiziyle geri alacak" değerlendirmesinde bulundu.

2) Ek MTV ödemesi yapan ancak dava açmayan mükellefler

Ödeme yapıp dava açmayan mükelleflerin para iadesi alamayacağını anlatan Başaran, "Dava açmadan ödeme yapanlar için maalesef olumlu konuşabilmek mümkün değil. Onlar ödemeyi yaptıkları ve dava açmadıkları için mevcut hukuki durumu kabul etmiş sayılıyorlar. Anayasa Mahkemesi'nin kararı onları etkilemiyor. Dava açmayıp ödemesini yapan mükellefler için yasa koyucunun yasal düzenleme yaparak ödenen ek MTV'nin iadesini sağlamalıdır." dedi.

3) Ödeme yapmayan mükellefler

Başaran, ödeme yapmayan mükellefler için de mükelleflere vergi dairesinden ödeme emri geldiyse Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar dava açmaları gerektiğini söyledi.

İLGİLİ HABER Ek MTV'de tahsilat karmaşası: Yargı kararı bekleniyor Vergi uzmanları ek MTV'de hedeflenen tahsilat tutarının yalnızca %20'sinin gerçekleştiğini belirtirken, Anadolu Ajansı (AA) ise hedeflenen tahsilatın yüzde 87’sinin gerçekleştiğini duyurdu. Vatandaşlar da bu belirsizliğin ortasında AYM'nin 28 Eylül'de ek MTV'ye ilişkin vereceği kararı beklemeye başladı.
Etiketler: Ek MTV AYM vergi iadesi
REKLAMI KAPAT X