Ekim ayında en çok satılan 2. el araç markaları belli oldu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ekim ayında en çok satılan 2. el araç markaları belli oldu
Doviz.com
13.11.2023 12:20

Türkiye'de ikinci el araç pazarında satış sayısı ekimde bir önceki aya göre yüzde 5 azalırken, araç perakende fiyatları ise ortalama yüzde 1,54 düştü. Peki, ekimde en çok hangi araçlar satıldı? İşte detaylar..

Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporundan derlenen verilere göre ekim ayında yılın en yüksek ilan adedine ulaşıldı.

Eylül ayına göre 10 bin 9, geçen senenin ekim ayına göre 29 bin 492 adet daha fazla kurumsal ilan yayımlanırken, ekimde yayımlanan 388 bin 283 adet kurumsal ilanın yüzde 35'i olan 134 bin 259 adedin satıldığı gözlendi.

Bu kapsamda satışlarda, eylül ayına göre yüzde 5, geçen senenin ekim ayına göre yüzde 7 düşüş gerçekleşti. Ancak bu yılın ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre satış adetlerinde yüzde 10 artış kaydedildi.

İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satışı yapılan ilk 32 markanın 253 modeline ait 139 bin 335 adet ilanın fiyat değişimleri incelenerek yapılan analize göre ekimde bu pazarda perakende fiyatlar ise bir önceki aya göre yüzde 1,54 düştü. Geçen ay da araç fiyatları aylık bazda yüzde 2,59 gerilemişti.

En çok tercih edilen ilk 10 marka

İkinci el otomotiv pazarında ekim ayında en çok tercih edilen markalar sırasıyla WW (%12,9), Renault (%12,3) ve Fiat (11,3) oldu.

Kaynak: Indicata

Model bazlı olarak incelendiğinde ise VW Passat liderlik koltuğuna otururken, Fiat Egea ve Renault Megane ilk üçe giren diğer araç modelleri oldu.

 

Kaynak: Indicata

İkinci elde satış süresi en az ve en çok olan araç markaları

Geçen ay satılan binek araçların yüzde 40'ını C segmenti araçlar oluşturdu. Ekim 2022'ye göre S ve SUV segment araçların satışlarının toplam binek araç satışı içindeki payı arttı. Ekim ayında eylüle göre ise D SUV, S ve C SUV segmentlerinin satış payında artış oldu.

İkinci elde satış sürelerinin ortalaması 61 gün olurken, satış hızına göre en geç satılan marka 76 gün ile Mercedes-Benz, en hızlı satılan marka ise 54 gün ile Renault oldu.

Kaynak: Indicata

Bireysel ilanlar bulunmuyor

Rakamlar içerisinde bireysel araç ilanlarına ait veriler bulunmuyor. Online platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki sebeple satışa sundukları araçların ilanlarını geri çekiyor. Birincisi, değişen pazar koşullarına göre ilandaki araçların fiyatını revize ederek ilanı yeniden yayınlıyor. Söz konusu ilanların yeniden ne zaman yayınlandığı da Indicata tarafından takip ediliyor.

İkinci olarak, ticaret yapan kurum, aracını sattığı için ilandan çekiyor ve yeniden satışa sunacağı bir aracının ilanını yayınlıyor. Bu ikinci grup araç ilanları, yani ilandan tamamen kaldırılan araçlar "satış" olarak kabul ediliyor.

İLGİLİ HABER Uzmanlar yorumladı: Otomobil yatırım aracı olmaktan çıktı mı? Artan faizler ve sektöre yönelik düzenlemeler otomotivde fiyatları aşağıya çekerken, kur beklentileri ile yüksek enflasyon otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkmasını zorlaştırıyor. Peki uzmanlar otomotiv ve yatırım ilişkisine yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X