Uzmanlar yorumladı: Otomobil yatırım aracı olmaktan çıktı mı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Uzmanlar yorumladı: Otomobil yatırım aracı olmaktan çıktı mı?
Doviz.com
08.11.2023 16:38

Artan faizler ve sektöre yönelik düzenlemeler otomotivde fiyatları aşağıya çekerken, kur beklentileri ile yüksek enflasyon otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkmasını zorlaştırıyor. Peki uzmanlar otomotiv ve yatırım ilişkisine yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..

Otomotiv sektörü açısından baş döndürücü hızda gelişmelerin yaşandığı 2023 yılında, kurların da etkisiyle her ay sıfır araç fiyatlarının yükseldiği, aylarca otomobil alabilmek için sıra beklenildiği bir dönemdi yaşandı.

İLGİLİ HABER Sıfır araç sorunu: Otomobil almak için en az 3 ay önce sıraya giriliyor Sıfır araç almak isteyen vatandaşlar bayilerde araç bulamamaktan şikayet ederken, en az 3 ay önce sıraya girdiklerini belirtiyor.

Sıra beklemek istemeyenler ise talep ettikleri aracı ikinci el otomobil piyasasından sıfır değerinin oldukça üzerinden aldı. Durumun bu noktaya gelmesi ise otomobilin bir ihtiyaç değil yatırım aracı olarak görülmesine yol açtı.

Bloomberg HT'ye konuşan Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel de konuyla ilgili açıklamasında, “Son iki yıldır, özellikle kur kaynaklı otomobil fiyatlarındaki düzenli artış, enflasyonist ortamda tüketicilerin otomobili bir yatırım aracı olarak görmesini ve beklenin üzerinde bir talep oluşmasını sağladı. Özellikle 2023 yılının ilk yarısında yatırım amaçlı talebin daha da artması otomobil satışlarının tahminlerin çok üstünde gerçekleşmesine sebep oldu” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Otomotivde ekim rekoru: En çok satan marka ve modeller Otomobil ve hafif ticari araç satışı, ekimde 101 bin 367 adet ile rekor tazeledi. Peki, ekim ayında en çok satan marka ve modeller neler oldu? İşte detaylar..

Ancak Ticaret Bakanlığı’nın attığı adımlar başta olmak üzere tedarik zincirinde yaşanan sorunların da giderilmesiyle bu dönemin artık sonuna gelindi.

Buna göre sıfır araç fiyatlarını geçen ikinci el pazarında da sıkı denetimler sonrasında geri çekilmeler yaşandı.

İLGİLİ HABER İkinci el otomobil fiyatlarında iki yıl sonra ilk düşüş Hızla yükselen fiyatlar ve krediye erişimde yaşanan zorlukların ardından otomotiv piyasasında gözlenen yavaşlama, rakamlara da yansıdı. Buna göre, ağustos başından bu yana ikinci el otomobil fiyatları ortalama yüzde 3 düştü. Böylece, pandemi koşullarının etkili olduğu Eylül 2021’den bu yana ikinci elde fiyatlar ilk kez düşüş kaydetti.

Her ay fiyat değiştiren bayiler ise sıfır araçlarını satmak için kampanyalar düzenlemeye ve ellerindeki stokları eritmek için çabalamaya başladı.

Otomobil bir yatırım aracı olmaktan çıktı mı?

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik ise otomobillerin bir yatırım aracı olarak görülüp görülmeyeceğine ilişkin şunları söyledi:

Otomobilin bir yatırım aracı olarak görülmesi, arz sıkıntısının ve yüksek enflasyonun birlikte yaşandığı dönemlerde zaman zaman gerçekleşebiliyor olsa da aslında döviz bazında baktığınızda otomobil gerçek anlamda bir yatırım aracı değildir.

Şu anda bu denklemin arz tarafının değiştiğini kabul edersek ki pazardaki gelişmelerde de bunu net biçimde görüyoruz, otomobilin bir yatırım aracı olarak görülme trendinin ortadan kalktığını düşünebiliriz.

İLGİLİ HABER Kasım ayında alınabilecek en ucuz sıfır otomobiller: ÖTV muafiyeti kapsamına girecek araçlar Sıfır otomobile olan talep artarken fiyatlarda da değişimler dikkat çekiyor. Buna göre bazı markalarda geçen aya kıyasla indirimler yaşandığı görülüyor. İşte son güncellemelerin ardından Türkiye'de satılan en ucuz sıfır otomobiller..
REKLAMI KAPAT X