Kasım ayında alınabilecek en ucuz sıfır otomobiller: ÖTV muafiyeti kapsamına girecek araçlar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kasım ayında alınabilecek en ucuz sıfır otomobiller: ÖTV muafiyeti kapsamına girecek araçlar
Doviz.com
06.11.2023 18:51

Sıfır otomobile olan talep artarken fiyatlarda da değişimler dikkat çekiyor. Buna göre bazı markalarda geçen aya kıyasla indirimler yaşandığı görülüyor. İşte son güncellemelerin ardından Türkiye'de satılan en ucuz sıfır otomobiller..

Kasım ayı fiyat listelerini güncelleyen otomotiv firmaları, yeni kampanyalarını da duyurmaya başladı.

Yeni rakamlarla birlikte Türkiye’deki en ucuza satılan otomobil Hyundai i10 oldu. i10'u Fiat Egea takip ederken, Egea’yı Kia Picanto izledi.

İLGİLİ HABER Otomotivde ekim rekoru: En çok satan marka ve modeller Otomobil ve hafif ticari araç satışı, ekimde 101 bin 367 adet ile rekor tazeledi. Peki, ekim ayında en çok satan marka ve modeller neler oldu? İşte detaylar..

ÖTV muafiyeti kapsamındaki araçlar

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen Yeniden Değerleme Oranına esas teşkil eden Üretici Fiyat Enflasyonu (ÜFE), ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 58,46 artış gösterdi. ÜFE’nin 12 aylık artışı sonrasında Yeniden Değerleme Oranı da belirlendi.

Hürriyet’in aktardığına göre bu sene 1 milyon 4 bin 200 TL olarak uygulanmaya devam eden ÖTV’siz araçlardaki üst limit, bu kapsamda 1 Ocak 2024’ten itibaren yüzde 58,6 artarak 1 milyon 591 bin 255 TL’ye yükselecek.

İLGİLİ HABER ÖTV’siz araçta üst limit değişiyor Engelli vatandaşların ÖTV muafiyetli sıfır araç alımlarında 2024 yılı üst limitinin 1 milyon 591 bin 255 TL’ye yükseleceği bildirildi.

Bu oranın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte, engelli vatandaşların ÖTV muafiyetli sıfır araç alımlarında 2024 yılı üst limiti netleşecek.

Böylece engellilerin ÖTV ödemeden satın alabileceği sıfır araç üst limitinde yeni yılda 587 bin TL artış kaydedilmiş olacak.

Henüz bu oran resmiyet kazanmamış olsa da yeni orana göre ÖTV’siz alınabilecek araçları sizler için derledik.

İşte üst limit artışının resmileşmesi halinde 1 milyon 591 bin 255 TL’ye kadar alınabilecek araçlar:

Yüzde 90 engelli vatandaşlar için geçerli

ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması yok ve belirleyeceği kişiler de aracı kullanabiliyor.

Engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumda ise aile bireylerine bu aracı kullanma hakkı tanınıyor. Ayrıca yine bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

ÖTV muafiyetli araç alımından şehit eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasından birisi bir defaya mahsus yararlanabiliyor.

5 yıl satılamıyor

ÖTV muafiyetli araçlar 5 yıl boyunca satılamıyor veya devredilemiyor. Aynı zamanda ÖTV muafiyetinden yararlanan kişi, 5 yıllık süre içinde ikinci bir araç satın alamıyor.

Ancak alınan araç, kaza veya doğal afet sebebiyle trafikten men olursa, 5 yıl dolmasa bile tekrar yeni bir hak doğuyor.

REKLAMI KAPAT X