Ekonomistler %35'e çıkarılan politika faizini nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistler %35'e çıkarılan politika faizini nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
26.10.2023 14:55

TCMB'nin 500 baz puanlık faiz kararının ardından ekonomistlerden de karara ilişkin değerlendirmeler gelmeye başladı. İşte ekonomistlerin faiz kararına ilişkin ilk yorumları..

Ekim ayı olağan toplantısını gerçekleştiren Para Politikası Kurulu, politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35'e çıkardı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının beşincisini atarak ekim ayında faiz artırım döngüsünü sürdürme kararı aldı.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez ise konuyla ilgili açıklamasında, “İlke olarak irrasyonellikten rasyonelliğe geçişte faizin böyle tedrici artırılması doğru ama beklentilerin olumlu yönde gelişmesi için bu kararın yapısal reformlarla desteklenmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Atilla Yeşilada da, TCMB’nin faiz kararının cesur bir hamle olduğunu belirterek, “Cesur bir hamle, dövize fren, Borsa'ya destek derim.” değerlendirmesinde bulundu.

TCMB’nin Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki 5. faiz artışına yönelik diğer ekonomistlerin görüşleri ise şöyle sıralandı:

İris Cibre

"Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir" Çok doğru cümleler. Enflasyonla savaşta gösterilen kararlılıkla ancak beklentiler çıpalanabilir."

Murat Sagman

"Merkez Bankası politika faizini beklentilerin büyük kısmına paralel 500 baz puan artırdı. Politika faizi yüzde 35 oldu. Yıl sonu yüzde 40 politika faizi beklentimi koruyorum."

Hayri Kozanoğlu

"TCMB enflasyon ile ekonomik durgunluk arasında sıkışmıştı. 500 puanlık artışla tercihini ekonomide durgunluktan yana yaptı. Metinden 2 Kasım Enflasyon Raporu’nda 2024 yılı %33 enflasyon hedefinin korunacağı anlaşılıyor. Özellikle KK ve bireysel kredi faizleri can yakacak."

Güldem Atabay

"PPK'dan doğru adım. Benim için net olmayan: Gerektiği zaman, kademeli faiz artışları devam mesajı var. Ücret/vergi artışlarının etkisinin tamamlandığı, beklenti ve hizmetlerle baskıların devam ettiği söyleniyor. Ben %3 5'te duracak, izleyecek diye anlıyorum.% 40-45'e yolu olsa da..."

Ekonomi paylaşımları ile bilinen 507 ise konuya ilişkin sosyal medya hesabından şunları söyledi:

Faiz %5 arttı ve bir önceki PPK ile benzer bir metin geldi. "Gelecek aylarda artık yavaşlar ve dururuz" anlamına gelen bir ima yok, trend devam. Eklenen/değişen kelime grupları:

Kaynak: 507 - X

REKLAMI KAPAT X