Ekonomistler enflasyon verilerini nasıl yorumladı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ekonomistler enflasyon verilerini nasıl yorumladı?
Doviz.com
03.10.2024 16:17

Eylül ayında aylık bazda artış gösteren enflasyon, yıllık bazda ise 14 ay sonra yüzde 50 seviyesinin altına geriledi. TÜİK verisi sonrasında ekonomistler de veriye ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre TÜFE eylülde aylık bazda yüzde 2,97, yıllık bazda ise yüzde 49,38 artış kaydetti.

Temmuzda yüzde 61,78, ağustosta yüzde 51,97 seviyesinde ölçülen enflasyon böylelikle 14 ay sonra yeniden yüzde 50 seviyesinin altına gerilemiş oldu.

İLGİLİ HABER TÜİK eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

Enflasyondaki gerilemenin ardından ekonomistler de veriyi değerlendirdi.

İş Portföy Yönetimi Araştırma Müdürü Hande Şekerci, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, eğitimin yanı sıra konut, giyim, lokanta ve otel ile gıda fiyatlarının tahminlerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek hizmet enflasyonun yapışkan olduğunu söyledi.

Bu kapsamda Şekerci, Merkez Bankası'nın kasım ayında faiz indirimine başlaması gerektiğini düşünmediklerini belirterek, enflasyonda daha kalıcı bir iyileşme sağlanmasının ardından gevşemenin 2025'te başlayabileceğini öngördü.

Garanti BBVA'da gelişmekte olan piyasalar stratejisti Tufan Cömert ise enflasyonun politika faizinin altına inmesine değindiği açıklamasında, önümüzdeki 3 ayın ortalama enflasyonu yüzde 2 olsa bile yıl sonu enflasyonu yüzde 44 olacağını söyledi. 

Cömert, “Bu durumda piyasanın kasım ayındaki faiz indirimi beklentilerini 2025'e erteleme ihtimali çok yüksek” dedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de Reuters'a yaptığı açıklamada, bugünkü verilerin kısa sürede bir faiz indirimi mesajı içermediğine dikkati çekti.

Bürümcekçi, konuyla ilgili paylaşımında, "Politika faizinde ekim ayında da değişim beklemezken, 8 Kasım'da yayınlanacak yılın son Enflasyon Raporu öncesi açıklanacak Ekim ayı TÜFE gerçekleşmesinin TCMB'nin yönlendirmesi ile uyumlu olması durumunda bile 21 Kasım'daki PPK toplantısında faiz indirimi kararı alınması açısından yeterli olmayabileceği düşüncesindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer ekonomistlerin veriye ilişkin sosyal medya paylaşımları ise şöyle oldu:

Prof. Dr. Burak Saltoğlu: Bu kadar oynak bir enflasyon verisine sahip olmamıza rağmen, 4 ay öncesinden faiz indirimi taleplerinin gelmesi çok olumsuz oldu. Bu tür “call”ların enflasyon beklentisini olumsuz etkilediği görüşündeyim. Konut fiyatlarındaki hareketliliğe de katkıda bulunduğu düşüncesindeyim. Öte yandan salt para politikasına yüklenmiş bir enflasyonu indirmek daha zordur.

Prof. Dr. Serap Durusoy: Eylül ayına ilişkin enflasyon verisi enflasyondaki düşüşün geçici olduğunu, beklenti yönetiminin yetersizliğini, yapısal reformların ve mali disiplinin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Murat Sağman: Eylül 2024 tüketici enflasyonunu (TÜFE) TÜİK aylık % 2,97 yıllık %49,38 olarak açıkladı. Ortalama %2,2 olan aylık beklentinin üzerinde geldi. ENAG aylık %5,34, yıllık %88,63, İTO aylık %3,90 yıllık 59,18 olarak açıklamıştı. Bu gelen verilerle kasım ayında olası bir faiz indirimi ihtimali biraz daha zorlaştı.

Prof. Dr. Ali Hakan Kara: Dünyada hammadde fiyatları ve dolar endeksinin düştüğü, içerde talebin zayıfladığı, üstüne kurun ve ücretlerin baskılandığı bir dönemde enflasyon hala yüksekse, bunun tek açıklaması beklentilerin henüz düzelmemiş olmasıdır.

İLGİLİ HABER TCMB Başkanı Karahan'dan faiz indirimi beklentilerine yanıt Para politikasında iki unsuru dikkatle takip ettiklerini belirten TCMB Başkanı Fatih Karahan, para politikasında sıkılığın korunmaya devam edeceğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X