Ekonomistler Fed'in kararını ve Powell'ın konuşmalarını nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistler Fed'in kararını ve Powell'ın konuşmalarını nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
02.11.2023 13:04

Dünyaca ünlü analist ve ekonomistler, Fed'in faiz kararı ile Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz kararının ardından yaptığı konuşmayı değerlendirdi. İşte ekonomistlerden ilk değerlendirmeler...

ABD Merkez Bankası (Fed), kasım ayında politika faizini sabit bıraktığını duyurdu. Fed'in bu kararıyla politika faizi yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında kalmayı sürdürdü.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed) jeopolitik riskler, yükselen tahvil faizleri ve güçlü ekonomik aktivitenin gölgesinde kasım ayı faiz kararını açıkladı.

Bloomberg'in 160 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ise katılımcıların yüzde 49'u Fed'in bir sonraki hamlesinin faiz indirimi olacağını öngörürken, yüzde 32'si ise 2024'e varana değin faizlerin yükseltileceğini belirtti. Yüzde 19'luk kesim de 2024'te de Fed cephesinden faiz artışı gelebileceğini söyledi.

Eski New York Fed Başkanı Bill Dudley, “Fed temel olarak şunu söylüyor: Buradan sonra daha fazlasını yapmak zorunda kalacağımızı düşünmüyoruz. Powell, Fed’in çok şey yaptığından oldukça emin” dedi.

Bloomberg ABD Başekonomisti Anna Wong ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasını güvercin olarak nitelendirdiklerini belirterek, “Yetkililerin eylül toplantısından bu yana olumlu ekonomik sürprizleri yorumladıkları şahin yaklaşımlar göz önüne alındığında, tüm bunlar FOMC’nin faiz artışlarına uzun süre ara verme eğiliminde olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Tahvil kralı olarak bilinen yatırımcı Jeffrey Gundlach ise resesyon konusundaki endişelerini yinelerken, Fed'in daha fazla hamle için kapıyı geniş bir şekilde açık bıraktığını belirtti. Gundlach'a göre tahvillerde bir ralli olasılığı ise hala güçlü.

High Frequency Economics ABD Başekonomisti Rubeela Farooqi ise “Fed zafer ilan edecek durumda değil. Bu, yetkililerin şimdilik daha fazla sıkılaştırma seçeneğini masada tutacağı anlamına geliyor” görüşünü aktardı.

BNY Mellon Investor Solutions'tan Sinead Colton Grant Fed'in bir faiz artışının daha küçük bir olasılık olduğunu, bu faiz artışı için Aralık ihtimalini değerlendirdiklerini söyledi. Grant, bu olasılıkların gelecek verilere bağlı olacağını ifade etti.

Barclay's analisti Stephen Dainton ise Fed'in sıkılaşma döngüsünde sona geldiği senaryosunun çok olası gözükmediğini, 25 baz puanlık bir artışın daha masada olabileceğini belirtti.

KPMG Başekonomisti Diane Swonk, Fed'in zafer ilan etmediğini belirtirken Aralık'ta kendilerinden bir hamle öngörmediklerini söyledi. Swonk, Fed'in gelecek hamlesinin 2024'ün ilk döneminde olabileceğini belirtti.

TD Securities Stratejisti Gennadiy Goldberg, faiz oranlarının Fed için bazı misyonları gerçekleştirdiğini belirtti.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell’dan faiz mesajı Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faizleri 22 yılın zirvesinde sabit tuttuğu kasım ayı FOMC toplantısının ardından enflasyonu hedefleri olan %2 seviyesine indirmekte kararlı olduklarını, bu sebeple faiz indiriminin gündemlerinde olmadığını söyledi.
Etiketler: fed faiz FOMC jerome powell
REKLAMI KAPAT X