Fed Başkanı Powell’dan faiz mesajı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed Başkanı Powell’dan faiz mesajı
Doviz.com
01.11.2023 22:01

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faizleri 22 yılın zirvesinde sabit tuttuğu kasım ayı FOMC toplantısının ardından enflasyonu hedefleri olan %2 seviyesine indirmekte kararlı olduklarını, bu sebeple faiz indiriminin gündemlerinde olmadığını söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından enflasyonda istenilen seviyeye henüz gelinmediğini ifade etti.

Enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmeye güçlü şekilde bağlı olduklarını da belirten Powell, ABD halkının yüksek enflasyon yüzünden yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını söyledi.

Geçen yıldan bu yana sıkı para politikasına devam ettiklerini ve bunun etkilerinin her alanda kendini gösterdiğini ifade eden Powell, daha fazla sıkı para politikasını sürdürmek ya da sürdürmemek için risklere bakacaklarını söyledi.

Ekonomik verilere ve görünüme göre para politikası kararlarını vermeye devam edeceklerini de belirten Powell, fiyat istikrarı olmadan ekonominin işleyemeyeceğinin altını çizdi.

Bu kapsamda Powell, istihdam piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini ancak azami istihdam ve fiyat istikrarının temel öncelikleri olduğunu söyledi.

Açıklamasının devamında Powell, gelen bazı iyi enflasyon verilerinin sadece başlangıç olduğunu ancak hala istenilen noktadan uzak olduklarını dile getirdi.

Aralık ayı kararı ile ilgili bir görüşme yapmadıklarına da değinen Powell, aralık ayı faiz kararından önce gelecek enflasyon ve tarım dışı istihdam verilerine göre aksiyon alacaklarını söyledi.

Powell, faiz oranlarını değerlendirirken ise iş gücü piyasası, ekonomik büyüme ve finansal şartlardan oluşan geniş bir çerçeveye bakıldığını ifade etti.

Faiz indirimi gündemde yok

Faiz indirimini şu anda düşünmediklerini ve enflasyonun yüzde 2'ye geldiğinden emin olduktan sonra faiz indirimi zamanlamasını kendilerine soracaklarını söyleyen Powell, "Şu anda sorulması gereken soru faizleri daha fazla artırmamız gerekip gerekmediği olmalı" dedi.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed) jeopolitik riskler, yükselen tahvil faizleri ve güçlü ekonomik aktivitenin gölgesinde kasım ayı faiz kararını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X