Ekonomistler hesapladı: Elektrik zamları enflasyona nasıl yansıyacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistler hesapladı: Elektrik zamları enflasyona nasıl yansıyacak?
Doviz.com
28.06.2024 14:39

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tarifelerine yüzde 20 ila yüzde 38 arasında değişen oranlarda zam yaptığını duyurdu. Peki, bu kararın enflasyon üzerindeki etkisi ne kadar olacak?

EPDK, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle elektrik tarifelerinin zamlandığını duyurdu.

Buna göre enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için %38, tarımsal faaliyetler abone grubu için %30; kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için %38 ve yüksek kademesi için %20 oranında artış yapıldı.

İLGİLİ HABER EPDK duyurdu: Elektrik tarifeleri zamlandı EPDK, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle elektrik tarifelerinin zamlandığını duyurdu.

Ekonomistlere göre ise elektrik tarifelerine gelen zam, enflasyona sınırlı etki edecek.

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu üç ekonomist zammın TÜFE'ye toplam etkisini 67 baz puan olarak hesapladı. Etkinin 53 baz puanının ise temmuz ayında TÜFE'ye yansıyacağı aktarıldı.

Öte yandan zammın 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olması, memurların ve emeklilerin 6 aylık enflasyon farkı hesaplamasına dahil olmamasını da beraberinde getirdi.

Elektrik fiyat tarifesine 2022 Eylül'den bu yana ilk defa belirgin artış yapılırken ekonomistler doğrudan etkilerin yanı sıra zammın TÜFE'ye dolaylı etkilerinin olacağını, dolaylı etkinin yıl sonuna kadar 40-50 baz puan olabileceğini belirtti.

TÜFE'de elektriğin ağırlığı 2024'te yüzde 1,76 seviyesinde bulunuyor.

Enflasyonda beklenti makası dikkati çekmişti

Elektrik zammından önce ise TCMB bugün ilk kez farklı ekonomik aktörlerin gelecek 12 aya ilişkin enflasyon beklentilerini, Sektörel Enflasyon Beklentileri yayını altında birleştirerek kamuoyu ile paylaşmaya başlamıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni yayımlanmaya başlanan araştırması, ekonomide fiyat veren aktörlerin enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerinden çok daha yukarıda olduğunu göstermişti.

https://tcmbblog.org/wps/wcm/connect/9f2a7ed7-6c55-4188-9ebe-ddefe956bff5/1/Slide4.PNG?MOD=AJPERES

İLGİLİ ANALİZ Enflasyon yıl sonunda hedeflenen seviyeye düşer mi? Pazartesi günü açıklanan mayıs ayı enflasyon verisi hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerden yüksek gelirken açıklanan bu verinin enflasyonda tavan seviyeye işaret etmesi bekleniyor. Peki, enflasyon yıl sonunda hedeflenen seviyeye düşer mi?
İLGİLİ HABER Enflasyon ve dolar/TL'ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı Foreks Haber, enflasyon ve dolar/TL'ye ilişkin hazırladığı anketin sonuçlarını açıkladı. 
REKLAMI KAPAT X