Ekonomistlerden Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin ilk yorumlar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistlerden Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin ilk yorumlar
Doviz.com
24.08.2023 14:42

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz" ifadelerini kullandı. Peki ekonomistler sürpriz faiz kararını nasıl değerlendirdi?

Merkez Bankası'nın 750 baz puanlık faiz artırımı, yüzde 20 seviyesindeki piyasa beklentilerinin oldukça üzerine çıktı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile ilk faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından ağustos ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…" dedi. 

Karar sonrası döviz kurlarında da sert düşüşler görülürken, ekonomistler ise kararı sosyal medya hesaplarından değerlendirdi.

İLGİLİ HABER Sürpriz faiz kararına piyasaların ilk tepkisi sert oldu Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı ve politika faizinde sürpriz bir artırıma gitti. Piyasalarda ise bu karara ilk tepki sert oldu.

İşte faiz kararına yönelik ilk değerlendirmeler:

Uğur Gürses:

Merkez Bankası'nın yeni atanan üyeleri işlerini yapma niyetini ortaya koymuş.

Eski metinlerdeki palavra kısımlar tamamen atılmış.

Ancak 'bu yıl gitti, gelecek yıla odaklandık' demişler 👇

"enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin  üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki  (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret  etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının  etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis  edileceğini öngörmektedir."

Mahfi Eğilmez:

MB politika faizinin % 25'e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir.

İris Cibre:

İlk yeni atamaları duyduğumda sevinmiş, sonraki makro ihtiyati tedbirleri gördükçe büyük hayal kırıklığı yaşamıştım. Yeni atamaların olumlu sonuç doğurduğunu bugün görmüş bulunuyoruz. Enflasyonla savaş cesaretle olur... Devamı gelirse ve nötr reel faiz bölgesine yaklaştıkça beklentilerde düzelecektir. Bu da enflasyonla savaşın ilk aşaması olacaktır. Tebrikler TCMB.

REKLAMI KAPAT X