Ekonomistlerin faiz kararına ilk tepkisi nasıl oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ekonomistlerin faiz kararına ilk tepkisi nasıl oldu?
Doviz.com
20.07.2023 14:49

Merkez Bankası’nın merakla beklenen faiz kararını açıklamasının ardından ekonomistler de karara ilişkin değerlendirmede bulunmaya başladı. İşte ekonomistlerin ilk yorumları..

TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5 seviyesine çıkardığını duyurdu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından temmuz ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından paylaştığı karar metninde ise vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağı öngörülerek; enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği belirtildi.

İLGİLİ HABER TCMB, faiz kararı sonrası PPK karar metnini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini %15'ten %17,5 seviyesine çıkardıktan sonra PPK karar metnini yayımladı. İşte metinde yer alan detaylar..

Peki ekonomistler faiz kararını ve karar metnini nasıl değerlendirdi? İşte ilk yorumlar:

Mahfi Eğilmez

“TCMB Politika faizini yüzde 17,50’ye çıkardı. Zahmet oldu aslında. Yapısal reformların yapılmadığı, hiçbir ekonomik programın açıklanmadığı bir ortamda kerhen artırılan faizle bir yere varmak mümkün değil.“

Serap Durusoy

“TCMB politika faizini beklentilerin altında yüzde 15’ten yüzde 17,50 seviyesine çıkardı. MB ilk PPK toplantı özetinde gösterdiği cesareti maalesef aksiyonuna yansıtamadı. Beklentinin altında gelen karar enflasyon beklentisini de besleyerek kuru yukarı yönlü tetikleyecek.“

Altuğ Özaslan

Piyasaya 250 baz puan beklentisi medya yoluya önceden verildiği ve fiyatlamalar ile kabul edildiği için bugünkü karar bence non-event. Asıl önemli nüans 27/7 tarihindeki Enflasyon Raporu olacak.

Twitter’da ekonomi paylaşımlarıyla tanınan “Beşyüzyedi” ise PPK karar metnini şöyle yorumladı:

“PPK özeti: "Vergiler enflasyonu artıracak olsa da... bolca dış finansman bulduk, bu da enflasyonu dizginleyecek."

İLGİLİ HABER BAE’den sıcak para ne zaman gelir? Döviz kurlarındaki artış engellenir mi? Türkiye’nin BAE ile yaptığı 13 anlaşma sonunda 50,7 milyar dolarlık nakit akışı sağlayacağının bildirilmesinin ardından döviz kurlarında akşam saatlerinde bir miktar geri çekilme yaşandı. Peki BAE’den sıcak para ne zaman gelecek, bu para döviz kurlarındaki yükselişi engelleyebilecek mi?
REKLAMI KAPAT X