Elektrikli araç furyası Avrupa'da hız kesti

Okuma Süresi: 1 Dakika
Elektrikli araç furyası Avrupa'da hız kesti
Doviz.com
14.11.2023 15:15

Avrupa'da tamamen elektrikli araç satışlarının 2023'ün ilk dokuz ayında yüzde 47 artması sonrasında Tesla, Volkswagen ve Mercedes-Benz gibi otomobil üreticilerinin beklentisi karşılanamadı.

Son yıllarda hızlı bir büyüme trendine giren elektrikli otomobil satışları Avrupa'da yavaşlamaya başladı.

Avrupa'da tamamen elektrikli araç satışları 2023'ün ilk dokuz ayında yüzde 47 arttı. Ancak bu artış, başta elektrikli araçlara odaklanan Tesla olmak üzere Volkswagen ve Mercedes-Benz gibi otomobil üreticilerinin beklentisini karşılayamadı. 

Üreticiler ayrıca yüksek faiz oranları ve durgun bir pazarın etkisiyle müşterilerin satış kararlarını ertelediği uyarısında bulundu.

İLGİLİ HABER Ford ve LG’nin batarya planı neden rafa kalktı? Ford Otosan ve LG’nin Avrupa'nın en büyük batarya hücresi üretim tesislerinden birini Ankara'da kurma planı rafa kaldırıldı. Otomotiv gazetecisi Okan Altan ise yeni kararı değerlendirdi. İşte detaylar...

Ekonomik belirsizlikler etkili oldu

Almanya ve İtalya'daki bayilerin yanı sıra dört küresel veri analiz firması tarafından yapılan araştırmalar, satışlardaki yavaşlamanın arkasında ekonomik belirsizlikten daha fazlası olduğunu gösterdi. 

Tüketiciler de elektrikli araçların güvenlik, menzil ve fiyat ihtiyaçlarını karşıladığına ikna olmadıklarını söyledi.

Otomobil bayilerine göre tüketiciler teknolojinin gelişeceğini varsayıyor ve hızla değer kaybedecek bir aracı şimdi almaktansa bir sonraki model için üç yıl beklemeyi tercih ediyor.

Elektrikli otomobil alma niyetinde olan tüketicileri altyapı eksikliği, batarya ömrü ve fiyat düşündürüyor.

Otomobil alım satım grubu AutoTrader'a göre İngiltere'deki yeni elektrikli araçlar, fosil yakıtlı modellere göre hala ortalama yüzde 33 daha pahalı.

İLGİLİ HABER Uzmanlar yorumladı: Otomobil yatırım aracı olmaktan çıktı mı? Artan faizler ve sektöre yönelik düzenlemeler otomotivde fiyatları aşağıya çekerken, kur beklentileri ile yüksek enflasyon otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkmasını zorlaştırıyor. Peki uzmanlar otomotiv ve yatırım ilişkisine yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X