Emekli maaşları için harekete geçildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Emekli maaşları için harekete geçildi
Doviz.com
10.07.2024 14:44

AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılabilecek olası düzenleme için toplantı yapılacağını iletti. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılacağı aktarıldı.

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından kök maaşı 10 bin TL’nin altında olan emeklilerin yüzde 24,73’lük zamma rağmen en düşük maaş seviyesi olan 10 bin TL’yi almaya devam edecekleri, önemli bir kısmının ise bu rakamı çok küçük miktarlarda geçeceği ortaya çıkmıştı.

AK Parti kurmayları ise gelen geri bildirimlerin ardından çözüm arayışına başlamıştı. Bu kapsamda AKP Sözcüsü Ömer Çelik, en düşük emekli maaşlarına yönelik iyileştirme için çalışıldığını fakat bir kesinlik olmadığını bildirmişti.

İLGİLİ HABER AKP Sözcüsü Çelik'ten "emeklilerin kök maaş artışına" ilişkin açıklama AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda Çelik, en düşük emekli maaşıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ancak bir kesinlik olmadığını söyledi.

Bugünkü AK Parti TBMM Grubu toplantısı sonrasında Abdullah Güler ise basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

En düşük emekli maaşı ile ilgili ilgili bakanlıkların çalışmayı sürdürdüğünü belirten Güler, “Bugün akşam bir araya gelebilirsek oturup konuşacağız. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve ben katılacağım” dedi. 

Güler toplantının bu akşam olmazsa yarın olacağını aktardı.

Kaynakların aktardığına göre ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler yarın saat 15.30'da emekli maaşlarını görüşmek üzere bir araya gelecek.

Masada hangi seçenekler var?

CNBC-e tarafından paylaşılan bilgiye göre ilk planda kök maaşlar artırılarak en düşük maaşın 12 bin lira seviyelerinde belirlenmesi üzerinde duruldu. Ancak en düşük maaşın üzerinde alan ve uzun yıllar prim ödeyen emeklilerle en düşük maaş düzeyindeki emekliler arasındaki makas daralacağı için bu formüle şüpheyle yaklaşıldı.

Bunun yerine 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında bir seyyanen zam yapılarak makas korunurken en düşük maaş seviyesinin yukarı çekilmesi çalışıldı. Ancak bu bütün SGK ve Bağ-Kur emeklilerine zam yapılması anlamına geleceği için, Hazine’ye ve sosyal güvenlik sistemine çok yüksek maliyet üretecek bir formül olarak değerlendirildi. Kaynaklar, yılın ikinci yarısı için yüzde 19,3 oranında zam yapılan memur emeklilerinin de seyyanen zam beklentisinin oluşacağına da dikkat çektiler.

İLGİLİ HABER Tüm emeklilere seyyanen zam gündemde En düşük emekli maaşına yönelik artış konusu belirsizliğini korurken, tüm emeklilere 2 bin TL’lik seyyanen zam verilmesi gündeme geldi.

Bu çerçevede hem kök maaş sorununu çözecek hem de Hazine’ye yükü çok fazla olmayacak bir çözüm arayışının devam ettiği öğrenildi. Siyasi değerlendirmelerde bu çalışmanın yapıldığının açıklanmasından sonra artık geri adım atılamayacağı, en uygun çözüm üretilerek memnuniyetsiz kitle büyüklüğünün asgari düzeyde tutulmasına çalışıldığı vurgulandı.

Öte yandan ilgili habere göre, üretilecek çözümün TBMM’de kabul edilmesi zorunluluğu aynı zamanda tatil öncesinde hızlı hareket etme ihtiyacını da beraberinde getiriyor.

REKLAMI KAPAT X