Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikoğlu, yurt dışından getirilen ürünlere yönelik vergi düzenlemesinin Temu gibi sitelerin rekabet ortamını bozduğunu belirterek, “150 Euro'luk sınırın düşürülmesi bireysel ithalatı azaltacak ve rekabet ortamını dengeleyecek" dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Temu ile ilgili önlemler üzerinde çalışıldığını duyurmasının ardından Resmi Gazete'de bu önlerim son hali de yayımlandı. Buna göre yurt dışı alışverişlerde bireysel ithalat limiti 150 Euro'dan 30 Euro'ya düşürüldü. Avrupa Birliği'nden ithal edilen ürünler için vergi yüzde 18'den yüzde 30'a yükseltildi. Diğer ülkelerden ithal edilecek ürünler için ise vergi yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarıldı.
CNBC-e'nin edindiği bilgilere göre Ticaret Bakanlığı tarafından bu kararın alınmasında yurt içindeki yerleşik e-ticaret platformlarının ve KOBİ'lerin yoğun şikayetleri etkili oldu.
Özellikle son 2 ayda Temu üzerinden yapılan siparişlerin hızla ivme kazandığını belirten sektör temsilcileri bu durumun iç pazarda bir rekabet sıkıntısı yarattığını ve bazı KOBİ'lerin iş yapamaz hale geldiğini bakanlığa iletti. Ticaret Bakanlığı da bu şikayetler üzerine harekete geçerek hem bireysel ithalatı azaltmak hem de tüketicileri kalitesiz ürünlere karşı korumak için bu önlemleri uygulamaya koydu.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre ise Ocak-Haziran döneminde yerli kredi kartları ile yurt dışına yapılan online harcama tutarı yüzde 95 artışla 48 milyar liradan 94 milyar liraya çıktı.
Konuyla ilgili konuşan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikoğlu, "Temu gibi siteler Türkiye'de haksız rekabete neden oluyor. Bireysel ithalatı artırıyor. Sadece Türkiye'yi değil Avrupa'yı da tehdit eden bir durum var. Türkiye bu konuda önlem almakta haklı. Temu üzerinden yapılan alışverişler gümrük vergisinden muaftı. Artık bu muafiyeti sınırlandıracak önlemler var" dedi.
“Tüketiciler eskisi kadar ucuz alışveriş yapamayacak”
Tüketicilerin bu düzenleme ile birlikte yurt dışından eskisi kadar ucuza ürün satın alamayacağını söyleyen ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikoğlu, "Bunun yanında sektörün beklentisi Türkiye'de yerleşik olmayan e-ticaret platformlarından yapılacak alışverişler için zorlaştırıcı tedbirlerin alınması. Zira burada vergi ödeyen, lisans bedeli ödeyen bir firma ile yurt dışından vergi ödemeden satış yapan bir firmanın rekabet etme şansı yok. 150 Euro'luk sınırın 30 Euro seviyelerine indirilmesi çok daha rekabetçi bir ortam sağlayacak" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'ye karşı bir hamle gelebilir"
Çevikoğlu, ayrıca bireysel ithalatta önemli denetim sorunları olduğunu ve ürünlerde kalite problemi yaşandığını vurguladı. Buna göre yeni önlemler sonrasında sağlık açısından riski olan aşırı ucuz ürünlerin de Türkiye'ye girmesi yavaşlatılacak.
Tüm bu önlemler alınırken ise Türkiye'nin de e-ihracatçı sayısını artırma hedefinde olduğu ve sıkı önlemlerin Türkiye'ye karşı bir hamle olarak dönebileceğini de öne sürüldü.