Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivite yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivite yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesinde
Doviz.com
24.10.2023 11:23

Euro Bölgesinde ekonomik aktivite ekim ayında sürpriz bir gerileme ile Kasım 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

S&P Global ve HCOB'un Euro bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekim ayında eylül ayındaki 47,2'den 46,5'e düştü.

COVID-19 salgını dönemi dışarıda bırakıldığında ise ekim ayı bileşik PMI verisi, Mart 2013'ten bu yana görülen en düşük okuma oldu. Ekonomistler bileşik PMI verisinin 47,4'e yükselmesini bekliyordu.

Hamburg Commercial Bank Başekonomisti Cyrus de la Rubia ise konuyla ilgili paylaşımında, "Euro bölgesinde işler kötüden daha kötüye gidiyor. Arka arkaya iki çeyrek negatif büyüme ile bu yılın ikinci yarısında Euro bölgesinde hafif bir resesyon görmeye hazırlıksız yakalanmayız" ifadelerini kullandı.

Bileşik istihdam endeksi ise ekimde 50,8'den 49,4'e düştü. 

De la Rubia veriye ilişkin paylaşımında, "Hizmet sağlayıcıların işe alımları neredeyse durma noktasına geldi. İmalat şirketleri sadece personel çıkarmaya devam etmekle kalmıyor, işten çıkarma planlarını da hızlandırıyor." ifadelerini kullandı.

Hizmet sektörü PMI de ekimde bir önceki ayki 48,7'den 47,8'e gerileyerek 32 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Hizmetlere yönelik talep bu ay da düşerken, eylül ayına kıyasla daha keskin bir oranda gerileme yaşandı. Yeni iş endeksi de 46,4'ten 45,5'e düşerek 2021'in başından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Veriler sonrasında 30 lira sınırında bulunan euro/TL ise 29,94 seviyesine geriledi.

İLGİLİ HABER Euro, kritik eşikte: Dolar mı yoksa euro mu alınmalı? Euro/Dolar paritesi ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki gerilemenin desteğiyle son bir ayın zirvesini test ederken; Euro/TL ise 30 liranın üzerine çıkmaya çalışıyor. 
REKLAMI KAPAT X