Euro, kritik eşikte: Dolar mı yoksa euro mu alınmalı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro, kritik eşikte: Dolar mı yoksa euro mu alınmalı?
Doviz.com
24.10.2023 10:56

Euro/Dolar paritesi ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki gerilemenin desteğiyle son bir ayın zirvesini test ederken; Euro/TL ise 30 liranın üzerine çıkmaya çalışıyor. 

İsrail ile Hamas arasında başlayan ve Orta Doğu’daki gerilimi yükselten savaş sonrasında bir İsrail radyosu, piyasaların yakından takip ettiği kara harekatının takviye ABD kuvvetleri gelene kadar erteleneceğini duyurdu.

7 Ekim tarihinde başlayan çatışma sonrasında özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ve bazı Avrupa ülkelerinin İsrail’e tam destek vereceğini açıklaması sonrasında ise bölgede gerilim tırmanmıştı.

ABD ve İngiltere, bölgeye tam donanımlı gemiler göndererek Orta Doğu’daki ülkelere gözdağı verirken;  Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise İsrail-Filistin çatışmasında tüm tarafların kalıcı barış için uluslararası uzlaşmayı teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak, Filistin sorununda Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerini desteklediklerini bildirmişti.

Küresel gerilimlerin tavan yaptığı bu dönemde Dolar/TL ise savaştan hemen önce 27,6 seviyelerinden işlem görürken, 28 seviyesinin üzerinde güç toplamayı başardı.

Euro/TL ise bugün 30 lira sınırını test ettikten sonra saat 10.45 itibarıyla yüzde 0,07 düşüşle 29,97 seviyesinden işlem gördü.

Euro/Dolar paritesi de günün ilk saatlerinde 1,0695 seviyesi ile son bir ayın zirvesine çıktıktan sonra kazançlarını geri vererek yüzde 0,09 düşüşle 1,0660 puandan fiyatlandı.

Euro’nun dolar karşısındaki son yükseliş denemesinde ise yüzde 5 seviyesinin üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki gerileme etkili oldu. Buna göre piyasaların yakından takip ettiği ABD 10 yıllık tahvilleri bugün yüzde 4,81 seviyesine kadar geri çekildi.

Dolar mı euro mu alınmalı?

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş ise TCMB’nin faiz kararı gününde dolar/TL’nin kısa vade için 27 ve 26,80 seviyelerine iğne atabileceğini belirterek, yıl sonu için dolar beklentisinin 29,7 olduğunu açıkladı.

TCMB’nin politika faizinde 400 – 500 baz puanlık bir atış yapabileceğini bekleyen Memiş, dolar mı almalıyım euro mu almalıyım sorusunun cevabının ise euro olduğunu ifade etti. Euronun önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayan Memiş, euro tarafında her düşüşün bir fırsat olduğunu öne sürdü.

JPMorgan stratejistleri ise Orta Doğu'daki savaşın Avrupa'nın ithal ettiği enerji fiyatında tehdit yaratması ve yüksek borçlanma maliyetlerinin Euro Bölgesi'nin büyümesi üzerinde baskı oluşturması nedeniyle euronun bu yılın sonuna kadar ABD doları karşısında zayıflamayı sürdüreceğini öngörmüştü.

İLGİLİ HABER Dolar mı yoksa euro mu daha cazip?: JPMorgan stratejistleri yorumladı ABD'nin en büyük yatırım bankalarından biri olan JPMorgan, temmuz ortasındaki zirvesinden bu yana dolar karşısında değer kaybını sürdüren euroyu değerlendirdi.

Gözler TCMB’de

Bu gelişmelerin ortasında yatırımcılar ise perşembe günü açıklanacak kritik faiz kararını bekliyor.

Son dört toplantıda toplam 2 bin 150 baz puanlık faiz artışı gerçekleştiren TCMB’den, HSBC 250 baz puan, Morgan Stanley ve Deutsche Bank ise 500'er baz puanlık artış bekliyor.

İLGİLİ HABER Hangi faiz adımı piyasalarda nasıl tepki bulur? Kritik faiz haftasına girilmesiyle yabancı bankalar da TCMB’ye yönelik faiz tahminlerini açıklamaya başladı. Peki, hangi faiz adımı piyasalarda nasıl tepki bulur? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X