Euro Bölgesinde Ekonomik Güven Beklentilerin Gerisine Düştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesinde Ekonomik Güven Beklentilerin Gerisine Düştü
Doviz.com
27.03.2018 14:01

Avrupa Konseyi, Mart 2018 Şirket ve Tüketici Araştırmaları  sonuçlarını Salı günü açıkladı.  Araştırma sonuçlarına göre Mart ayında Ekonomik Hissiyat Endeksi (ESI) hem Euro Bölgesinde hem de AB bloğunda önemli oranda düşüş kaydetti.  Endeks (ESI),  Euro Bölgesinde 1.6 puan  azalarak  114,2’den 112.6’ya geriledi ve 113,4 olan beklentinin altında kalırken,   AB Bloğunda ise 1.9 puan düşüşle 112.5’e geriledi.  

 

Euro Bölgesi ‘nin ekonomik hissiyatındaki gerileme sanayi, hizmet ve perakende ticaret sektörlerindeki düşüşten kaynaklandı.   Tüketici hissiyatı bir önceki aya göre değişmezken, inşaat sektörü yöneticilerinin hissiyat endeksi artış gösterdi. 

 

ESI, en büyük 5 Euro Bölgesi ülkesinden, Almanya (2, 4 puan), İtalya (1,8 puan) ve İspanya’da (1,2 puan) önemli ölçüde gerilerken,   Hollanda (0,5) ve Fransa’da (0,4) daha hafif düşüşler kaydetti.  

 

Sektörel Güven Endeksleri

Sanayi güveni   enedeksi 1,6 azalarak 8,0’den 6,4’e gerilerken, 7,0 olan beklentinin oldukça gerisinde kaldı.   Sanayi güven endeksindeki hızlı  düşüş, yöneticilerin üretim beklentisi, genel sipariş seviyeleri ve mamul stoğu seviyeleri konusunda kötümser olmalarından kaynaklandı.  

 

Hizmet güveni endeksi 1,3 azalarak 17,6’dan 16,3’e gerilerken, 16,5 olan beklentinin gerisinde kaldı.  Tüketici güveni bir önceki aya göre değişmedi ve 0,1 olan beklentiyi karşıladı.  Perakende sektörü güveni ise bir önceki aya göre 2.9 azalarak 4,5’tan 1,6’ya gerilerken, inşaat sektörü güveni 0.9 puan artışla 4,3’ten 5,2ye yükseldi. ESI endeksine dahil edilmeyen finansal hizmetler sektörü güven endeksi ise 5,4 azalarak 26,2’den 20,8’e geriledi. 

 

Fiyat Beklentileri

Satış fiyatı beklentisi perakende sektöründe  hafif, inşaat seköründe ise önemli oranda artış gösterirken, sanayi ve hizmetlerde geriledi.  Tüketici fiyat beklentileri ise Mart ayında düşüş kaydetti.   

 

AB Bloğu

Endeksin AB Bloğunda yüksek oranda azalması temel olarak Euro Bölgesi’ne dahil olmayan AB Bloğu’nun  en büyük ekonomilerinde hissiyatın bozulmasından kaynaklandı.  Endeks İngiltere’de  4,2 ve Polonya’da  2.0 geriledi.

 

Mart ayı sonuçlarının endekslerin  3 aydır  üst üste  gerilediğine işaret etmesine karşın endeksler yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor.

REKLAMI KAPAT X