EYT'de emekli maaşı nasıl hesaplanır, ilk emekli aylığı ne zaman ödenir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
EYT'de emekli maaşı nasıl hesaplanır, ilk emekli aylığı ne zaman ödenir?
Doviz.com
29.12.2022 11:28

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yeni düzenlemede yaş sınırı konulmayacağını açıklamasının ardından süreçle ilgili detaylar merak edilmeye başladı. Bu sebeple yazımızın devamında "EYT'de emekli maaşı nasıl hesaplanır?", "İlk emekli aylığı ne zaman ödenir?", "Bu düzenlemeyle kimler emekli olabilir?" gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmet süresi ve prim gününü tamamlayan 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkı kazanacağını açıklarken, düzenlemenin eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın herkes için geçerli olacağını açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından EYT'liler için emekli maaşının hesaplanması ve maaş bağlanması konular gündeme geldi. Bu sebeple yazımızın devamında "EYT'de emekli maaşı nasıl hesaplanır?", "İlk emekli aylığı ne zaman ödenir?", "Bu düzenlemeyle kimler emekli olabilir?" gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

EYT'de emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) vatandaşlar, e-Devlet sistemine giriş yaparak kesin olmayan emekli maaşlarını hesaplayabilir.

4A emekli maaşı hesaplamak için uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girdikten sonra T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekiyor.

4B emekli maaşı hesaplamak için uyg.sgk.gov.tr adresinde 4B emekli maaşı hesaplama sayfasına girilip, TC Kimlik numarası, kurum ve güvenlik kodu yazılarak emeklilik maaşı hesaplanabiliyor.

4C emekli maaşı hesaplamak için uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ sayfasına girilerek doğum tarihi, cinsiyet, çalışma süresi, başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin girilmesi isteniyor.

Hizmet türünü seçtikten sonra altta bulunan hesapla butonuna basılıyor ve emeklilik hesaplaması yapılıyor.

İlk emekli aylığı ne zaman ödenir?

EYT ile ilgili yasa teklifi önce TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, ardından da Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşacak.

Teklifte tartışmalı düzenlemelerin olmaması halinde kısa süre içinde görüşmelerin tamamlanıp yasalaşması bekleniyor.

Yasa ocak ayında yürürlüğe girerse yaş dışında 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlükte olan emeklilik koşullarını yerine getirmiş olanlar aynı ay dilekçe verebilecekler.

Emeklilik dilekçesini ocak ayının 1’inde vermek ile 31’inde vermek arasında ise bir fark bulunmuyor. Ocak ayında dilekçe verenler ise 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı almaya başlayacaklar.

Yığılmadan dolayı emekli aylığı bağlama işlemlerinin uzun sürmesi halinde ise 1 Şubat’tan itibaren geçerli olmak üzere emekli aylığının farkının geri alınabileceği bildirildi.

Yeni düzenlemeyle kimler emekli olabilir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ayrımı yapmaksızın 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayan ve yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren herkesin emekli olacağını açıkladı.

Çalışma statüsü itibarıyla yaş koşulu dışında tamamlanması gereken emeklilik koşulları şöyle:

SSK kapsamındaki kişilerde kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim gününün tamamlanması gerekiyor.

Bağ-Kur kapsamındaki kişilerde kadınlarda 20 tam yıl (7200 gün), erkeklerde 25 tam yıl (9000 gün) prim gününün tamamlanması gerekiyor.

Emekli Sandığı kapsamındaki kişilerde kadınlarda 20 yıl (7200 gün), erkeklerde 25 yıl (9000 gün) hizmet süresinin tamamlanması gerekiyor.

Söz konusu koşulları tamamlamış olanlar, yasa çıktığı andan itibaren emeklilik dilekçesi vererek emekli olabilecekler. Henüz tamamlamamış olanlar ise tamamladıkları tarihte emekli olma hakkına kavuşabilecekler.

REKLAMI KAPAT X