Fed bu hafta faizleri kaç puan artıracak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed bu hafta faizleri kaç puan artıracak?
Doviz.com
19.09.2022 15:16

ABD Merkez Bankası çarşamba günü sona erecek olan eylül ayı para politikası toplantısının sonunda, art arda üçüncü kez yüzde 0,75 puanlık faiz artırımı açıklaması bekleniyor.

Fed'in faiz artışları ile reel ekonomiye verdiği zararın ortaya çıkardığı resesyon riskini azaltması için küresel piyasalar faiz artırımlarının hızının yavaşlamasını bekliyor. Bu beklentiye karşı yüksek enflasyon rakamları ise Fed’i faiz artışları konusunda baskılamaya devam ediyor. 

ABD’de düşen enerji fiyatlarının enflasyona yansımasının küçük de olsa olumlu olması beklenirken geçen hafta ABD’den gelen verilerde Tüfe ağustos ayında temmuz ayına göre yüzde 0,1 arttı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yıllık bazda yüzde 8,3 artış gösterdi.

ABD’den gelen ağustos tüketici fiyat endeksi raporu yayınladıktan sonra piyasalar, Fed'in faiz artırımı konusunda agresif duruşunu güçlendirerek sürdüreceğini fiyatlamaya başladı.

Beklentiler üzerinde gelen enflasyon rakamlarıyla Fed’in önümüzdeki aylarda faiz artırımlarının hızını yavaşlatma ihtimali de ortadan kalktı.

100 baz puanlık faiz artışı ihtimali enflasyon verisi öncesinde beklentiler arasında bulunmuyorken, enflasyon verisi sonrasında bu beklenti yüzde 35 seviyelerine ulaştı. 

Geçen hafta gelen perakende satış verileri ve yeni işsizlik maaş başvurularındaki iyileşmelerle de 100 baz puan artış beklentisi yüzde 19 oranına düştü.

Fed, eğer tek seferde 100 baz puanlık bir artışa giderse bu son 40 yılda yapılmayan bir yükseklikte faiz artışı olacak.

Genel beklenti 75 baz puan artış yönünde

Fed’in politika yapıcıları da daha önce faiz kararlarının büyüklüğüne toplantıdan toplantıya karar verileceğini belirtmişti. Faiz artışlarının büyüklüğüne en güncel verilere bağlı kalarak karar verileceğini söyleyen politika yapıcılar, bir süredir kontrol altına alınamayan yüksek enflasyon ile mücadele için gerekli tüm adımların atılacağını belirtti.

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nden piyasalar genel olarak, yukarı yönlü enflasyon risklerinin ortaya çıkması sebebiyle eylül toplantısında en az 75 baz puanlık bir artış bekliyor. 

Ekonomistler bu görüşler doğrultusunda yıl sonu faiz oranı tahminlerini de artırarak, politika faizinin bu yılın sonunda yüzde 4,00 ile yüzde 4,25 aralığına gelmesini bekliyor. Mart ayına kadar ise faizlerin yüzde 4,25 ile yüzde 4,5 aralığına ulaşması bekleniyor.

Faiz kararlarıyla keskin fiyat hareketleri yaşanabilir

Federal Açık Piyasa Komitesi, faiz kararını bu hafta 20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek iki günlük para politikası toplantısının kapanışında açıklayacak.

Bu hafta piyasalarda Japonya ve İngiltere'nin pazartesi günü, Avustralya'nın perşembe günü tatil olması sebebiyle tatil günlerinin likiditeyi düşürmesi ve likiditenin düşmesiyle de faiz kararları sonrasında daha keskin fiyat hareketlerinin görülmesi bekleniyor.

Etiketler: fed enflasyon faiz
REKLAMI KAPAT X