Fed'in enflasyon göstergesi, fiyat baskılarının canlı kaldığına işaret etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed'in enflasyon göstergesi, fiyat baskılarının canlı kaldığına işaret etti
Doviz.com
28.04.2023 16:25

Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergelerinden biri olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 4,6 artış kaydederek, fiyat baskılarının canlı kaldığına işaret etti.

ABD Ticaret Bakanlığı, mart ayına ilişkin kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı.

Buna göre, ABD'de çekirdek fiyat artışları yıllık bazda yükselişini sürdürerek, gelecek hafta Fed'in bir kez daha faiz artışı yapması senaryosunu kuvvetlendirdi.

Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergelerinden biri olan gıda ve enerjiyi dışarıda bırakan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (çekirdek PCE) mart ayında yüzde 0,3 ile iki ay üst üste aylık artış kaydederken yıllık ise yüzde 4,6 arttı. Genel PCE endeksi ise aylık yüzde 0,1 arttı.

Bu artışın sınırlı kalmasında enerji maliyetlerindeki düşüş rol oynadı. Güçlü iş gücü piyasası ve yüksek tasarruf seviyeleri hane halklarına harcama kabiliyeti sunsa da hane halkı harcamaları ivme kaybetti.

Ayrıca, ülkede kişisel gelirler martta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Beklenti ise harcamaların yüzde 0,2 artması yönündeydi.

ABD'de iş gücü maliyeti arttı

ABD'de iş gücü maliyetleri, yılın birinci çeyreğinde beklenenden daha fazla hızlanarak, Fed faiz artışına zemin hazırladı.

Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı’nca yayımlanan ve personel yardımlarının genel seyrini izleme imkanı veren verilere göre ise birinci çeyrekte istihdam maliyeti endeksi yüzde 1,2 arttı.

Personel yardımlarının etkisiyle gerçekleşen bu artışla birlikte son bir yılda iş gücü maliyetleri ilk kez bir önceki çeyrekten fazla artmış oldu.

İş gücü maliyetleri yedi çeyrektir yüzde 1'in üzerinde artış sergilerken, bu da 1996'ya kadar giden en uzun seri anlamına geldi.

REKLAMI KAPAT X