Fed’in faiz artışı diğer merkez bankalarında da çapa etkisi yarattı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed’in faiz artışı diğer merkez bankalarında da çapa etkisi yarattı
Doviz.com
23.09.2022 11:26

Fed’in çarşamba günü faiz oranlarını 75 baz puanlık bir artışla üçüncü kez artırmasının ardından diğer merkez bankaları da benzer oranlarla faiz artışına gitti.

Fed’in enflasyona karşı mücadelesinde agresif tutumuna devam edeceğini şahin bir tutumla belirtmesinin ardından birçok merkez bankası perşembe günü faiz oranlarını yeniden artırdı.

Fed'in ardından dün İngiltere, Norveç, İsviçre, Tayvan, Güney Afrika, Endonezya ve Filipinler merkez bankaları da politika faizinde artışa gitti.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Kraliçe Elizabeth'in vefatı nedeniyle ertelenen para politikası toplantısında, faizi 50 baz puan artırarak politika faizini yüzde 2,25 seviyesine çıkardı. Böylelikle BoE, 2008 yılı sonrası en yüksek faiz oranına ulaşmış oldu.

BoE politika yapıcıları, ekonominin resesyona girmesi endişelerine rağmen, gerektiğinde enflasyon karşı daha güçlü bir şekilde önlem almaya hazır olduklarını belirtti.

Avrupa Merkez Bankasının negatif faiz ortamını sonlandırmasının ardından bir diğer önemli ekonomi olan İsviçre Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde -0,25’ten yüzde 0,5 seviyesine çıkardı. Böylelikle İsviçre Merkez Bankası 8 yıldır süren negatif faiz ortamına son verdi.

Endonezya Merkez Bankası politika faizini yüzde 0,5 yükselişle yüzde 4,25 seviyesine, Filipinler Merkez Bankası yüzde 0,5 yükselişle yüzde 4,25 seviyesine çıkardı.

Analistler, 23 Ekim'de yeniden artacağı neredeyse kesin olan Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin beklentilerini yükseltti. Avrupa Merkez Bankası'nın ekim ayı toplantısında politika faizini 75 baz puan artıracağı ve yıl sonunda bu oranın yüzde 3'ün üzerine çıkacağı beklentileri fiyatlanmaya başladı.

Dünya genelinde ülkelerin faiz artırdığı bir dönemde faiz artışı yapmayarak negatif ayrışan ülkelerin para birimleri ise değer kaybetmeye devam etti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, enflasyonun yüzde 80'in üzerinde olmasına rağmen faiz oranlarını 100 baz puan indirerek yüzde 12'ye çekti. Alışılmışın dışında üretmeye çalıştığı politikasına devam eden TCMB’nin kararı sonrasında Türk lirası dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Dolar/TL 18,4099 lira seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

Gelişmiş ekonomiler arasında olan Japonya ise, perşembe günü faiz oranlarını sabit tuttu. Gevşek para politikasını değiştirmeyen Japonya, dünya genelinde negatif faiz uygulayan tek merkez bankası oldu. Bunun sonucu olarak Japon yeni dolar karşısında düşüşüne sert bir şekilde devam etti. Japon yeni/dolar paritesi 0,0069 dolar seviyesine kadar indi.

Faiz kararları sonrası resesyon endişesi büyüyor

Salgının azalmasından sonra talepteki toparlanmanın da etkisiyle özellikle Çin'den gelen arzın azalması, arz talep dengesini bozarak tüm dünya üzerinde yüksek enflasyon ile mücadele sorununu ortaya çıkardı.

Ülkelerin politika yapıcılarının enflasyonla mücadelede için yaptıkları faiz artışlarının ekonomiler üzerinde resesyona sebep olması endişesi ise faiz kararları sonrasında arttı.

Resesyon endişesiyle birlikte yatırımcılar, büyümenin kısıtlı ve kredi almanın daha zor olacağı bir dünyaya hazırlanırken, bu endişeler hisse endekslerini iki yılın en düşük seviyesine getirdi.

Bu gelişmelerle dün Dow Jones endeksi yüzde 0,35, S&P 500 endeksi yüzde 0,84 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,37 değer kaybetti.

ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.

REKLAMI KAPAT X