Fed’in izlediği enflasyon göstergesi tahminlerin altında kaldı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Fed’in izlediği enflasyon göstergesi tahminlerin altında kaldı
Doviz.com
31.03.2023 15:53

Fed’in faiz artışlarında özellikle incelediği enflasyon göstergesi olan Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri (PCE) verisi tahminlerin altında kaldı.

Küresel piyasaların merakla beklediği kritik veri açıklandı.

Buna göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) favori enflasyon ölçütü olduğu bilinen çekirdek kişisel tüketim giderleri (PCE) fiyat endeksi şubatta yüzde 0,3 arttı.

Beklenti gıda ve enerjiyi içermeyen PCE fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,4 artış göstermesi yönündeydi.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yıllık kıyaslamada da tahminlerin altında kaldı. Piyasa yüzde 4,7 beklerken veri, yıllık bazda yüzde 4,6 artış yaşandığına işaret etti.

ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ekonomik Analiz Bürosu (BEA) tarafından açıklanan enflasyon verisi ocakta beklentiyi aşmış ve yüzde 0,6 seviyesinde gerçekleşmişti.

Piyasalar bu ayki veriyi küresel bankacılık sistemine ilişkin endişelerin ortasında 25 baz puan artırım yapan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sonraki hamleleri için takip ediyordu.

Gıda ve enerji harcamalarını içermeyen çekirdek PCE rakamlarının beklentilerin altında kalması ise ekonominin bir miktar soğuduğuna işaret ederek, Fed’in faiz artışlarında yeniden agresifleşebileceğine yönelik beklentileri düşürdü.

Verinin açıklanmasının ardından piyasalar ise mayıs ayındaki toplantıda Fed’in faizleri sabit bırakmasına %50,5 ihtimal vermeye başladı.

REKLAMI KAPAT X