Fed kararı öncesinde kritik ABD enflasyon verileri açıklandı: Altın nasıl tepki verdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed kararı öncesinde kritik ABD enflasyon verileri açıklandı: Altın nasıl tepki verdi?
Doviz.com
12.06.2024 15:30

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in bu akşam açıklayacağı faiz kararı üzerinde etkili olabilecek mayıs ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon mayıs ayında yıllık bazda yüzde 3,3 artış kaydetti.

Nisan ayında yıllık artış yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşirken, mayıs ayına yönelik piyasanın artış beklentisi de yüzde 3,4 olmuştu.

Öte yandan, tüketici fiyatları aylık bazda değişim göstermedi. Piyasanın veriye ilişkin beklentisi ise yüzde 0,1 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarında oldukça sık bahsettiği Çekirdek TÜFE ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 3,4 artış kaydetti. Veriye ilişkin beklenti ise aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,5 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

Kısa vadeli enflasyon beklentisi gerilemişti

New York Fed’in mayıs ayına ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi'nde ise tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin gerilediği görülmüştü.

Yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, mayısta 0,1 puan azalışla yüzde 3,2’ye düşmüştü.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi aynı dönemde değişim göstermeyerek yüzde 2,8 olurken, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise yüzde 2,8'den yüzde 3'e çıkmıştı.

İLGİLİ HABER ABD'de kısa vadeli enflasyon beklentisi düştü ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, mayısta 0,1 puan azalışla yüzde 3,2'ye geriledi.

Altın fiyatları enflasyon verisine nasıl tepki verdi?

Tahminlerin altında kalan ABD enflasyon verisi sonrası Fed'den ilk faiz indirimi için eylül beklentisi yüzde 47'den yüzde 60'a yükseldi. Ons altın ise fiyatlamaların etkisiyle ilk tepki olarak 2312 dolardan 2327 dolara çıktı.

Gözler Fed'in faiz kararında

ABD enflasyon rakamlarının ardından piyasalarda gözler ise bugün TSİ 21.00’de Fed’in açıklayacağı faiz kararında olacak.

Fed’in faizleri sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılırken, bugün açıklanacak faiz kararının ardından yayımlanacak "nokta grafiği"nin, olası faiz indirimlerinin boyutu ve zamanlaması hakkında ipuçları vermesi bekleniyor.

Öte yandan piyasa katılımcıları faiz kararının ardından TSİ 21.30’da konuşacak Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını da yakından takip edecek.

REKLAMI KAPAT X