Fındık tarlalarını tehdit eden kahverengi kokarca için yeni çare; Samuray arıları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fındık tarlalarını tehdit eden kahverengi kokarca için yeni çare; Samuray arıları
Doviz.com
24.01.2025 20:38

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelere ciddi zararlar veren kahverengi kokarca ile mücadele yürütülen çalışmalara ilişkin, bu zararlının yayılım hızına dikkat çekerek önlemler alındığını vurguladı. Gümen, kahverengi kokarca zararlısıyla yürütülen biyolojik mücadele kapsamında samuray arısı kullanımının artırılmasının hedeflendiğini ve ilaçlama çalışmalarının sürekli olarak devam ettiğini dile getirdi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Giresun Valiliği iş birliğiyle Giresun Ticaret Borsası'nda düzenlenen "Fındık Kokarca Zararlısı ile Mücadele" toplantısında konuşan Ahmet Gümen, fındığın Türkiye açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Fındık üretiminde karşılaşılan her türlü zararlının önlenmesinin bir görev olduğunu dile getiren Gümen, bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü söyledi.

Kahverengi kokarca böceğinin Doğu Asya kökenli olduğuna dikkat çeken Gümen, "Avrupa'da 2004, Rusya'da 2013 ve komşumuz Gürcistan'da 2015'lerde tespit edilmiş. 2017'den itibaren ülkemizde karşımıza çıkmıştır. Bu zararlının en büyük özelliği bir yerden bir yere hızlı bir şekilde hareket edebiliyor olması. Zararlı yayıldığı alanlarda verim ve kalite bozukluğuna sebebiyet veriyor. Bu şekilde de ekonomik kayba neden oluyor." diye konuştu.

Biyolojik Mücadele ve Uygulamalar

Kahverengi kokarca zararlısının 35 ile yayıldığını ifade eden Gümen, bu böceğin 300'den fazla ürün üzerinde zarar oluşturduğunu belirtti. Kahverengi kokarca ile mücadelenin sadece bitkisel üretimle sınırlı kalmadığını, gıda güvenliği ve sürdürülebilirliğini sağlamak için de kritik bir konu olduğunu dile getirdi. Bu zararlının yayılım hızının farkında olduklarını ve mücadelede hızlı hareket etmeye odaklandıklarını belirtti.

Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, biyolojik mücadele yöntemlerine verdikleri önemi vurgulayarak, "Geçen sene 207 bin samuray arısı serbest bırakıldı. Bu sene amacımız 1 milyonun üzerine çıkmak. Biyolojik mücadelemizi artırmayı amaçlıyoruz. Bunun dışında feromon tuzaklar mücadelemizde önemli. Şu anda kışlak mücadelesindeyiz. Karadeniz bölgesindeki 44 bin 200 haneyi ilaçladık. Biz daha agresif ve hızlı bir şekilde mücadeleye başladık." ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da kokarca zararlısının fındık üretimi üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğunu aktararak, "Ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Dünya'da bu zararlıya karşı biyolojik mücadele yöntemleri öne çıkmaktadır. Mesela samuray arısı kullanılarak zararlının yumurtalarını kontrol altında tutmak da etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Tarım Bakanlığımızın da bu konuya gereken önemi verdiğini ve gerekli adımları attığını memnuniyetle takip etmekteyiz." dedi.

 

REKLAMI KAPAT X