Alınan bir ürünün iade sürecinde firmaların son fiyattan değil, fişteki fiyat üzerinden iade yapması vatandaşların da bu süreçte enflasyon karşısında kayıp yaşamasına yol açıyor. Peki, uzmanlar bu kayıplara yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..
Tüketiciler satın aldıkları ürünü 14 gün içinde nedensiz iade edebiliyor. Eğer ürün ayıplı çıkarsa iade hakkı süresi ise daha da artıyor.
Artan bu süre içerisinde enflasyonun artış eğilimini sürdürmesi ise vatandaşların satın alma güçlerinin azalmasına yol açıyor.
Buna göre fiyatların hızla değişmesi sonrasında iadelerde şikayetlerin de arttığı görülüyor. Bu kapsamda çoğu firma ise satış fiyatı artmış olsa da iadeyi ilgili ürünün satış rakamı üzerinden gerçekleştiriyor.
NTV’den Göker Bilgiç’in aktardığına göre Tüketici Hakları Derneği ise bu durumun pek çok mağduriyet yarattığını belirterek, tüketicilerin durumu hakem heyetine başvuru sırasında bildirmesi gerektiğini söylüyor.
Sorunun önemine dikkati çeken Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç ise kullanılan ürünlerde de bazen sonradan sorun çıkabildiğini belirterek, bu problemlerin üretim kaynaklı olabileceğini ve bu durumun özellikle elektronik ürünlerde görüldüğünü aktarıyor. Firmaların para iadesi yapsa da, bu tutarın benzer bir ürün almak için yeterli olmadığını da belirten Kılıç, "Burada tüketicilerin haklarından biri olan ekonomik çıkarların korunması ve zararların tanzim hakkının yerine getirilmediğini görüyoruz. Ciddi anlamda tüketiciler sorun yaşıyor.” dedi.
Tüketicilerin böyle durumlarda genellikle hakem heyetlerine başvurduğunu belirten Kılıç, heyetlerin fatura bedeli ne ise onun iadesine karar verdiğini bu nedenle tüketicilerin yaşadığı durumu hakem heyetine başvuru sırasında bildirmesi gerektiğini söyledi.
“Dilekçelerinizde güncel fiyat talebinde bulunmayı unutmayın”
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de benzer uyarılarda bulunarak, konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan yazısında şunları aktarmıştı:
“Tüketicilerimizin çok büyük hakları olduğunu bilmelerini istiyoruz. Tüketici hakem heyetleri, tüketici mahkemeleri ve icra daireleri de bunları bilmesi gerekir.
Tüketicimiz kurumların atladığı bedel iadesi konusunda dilekçelerinde hatırlatma amacı ile ‘güncel fiyat’ talebini yazmayı unutmasınlar.
Tüketici hakem heyeti kararlarında enflasyon/kur farkı nedeniyle zarar eden tüketicilere bedel iadesi yerine misli ile değişime yönlendirmek gerekir, buna dair bir açıklama da yapılabilir.
Tüketici ‘ayıpsız misli ile değişim’ talebinde bulunmuş ve karar bu yönde çıkmış ancak icra aşamasında misli ile değişimin mümkün olmadığı anlaşılmışsa, ticaret odasından bilirkişi talep edilerek icra takip tarihindeki rayiç bedel tespit edilmeli ve tüketiciye ödenmesi sağlanmalıdır.
Eğer uyuşmazlık konusu mal bir araç ise bu takdirde İİK’nın 24. maddesi hükümleri doğrultusunda hareket edilmesi gerekir ki burada Yargıtay içtihatlarına uyumludur.
Ayıplı mal bedel iadesinde muhakkak tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemelerindeki dilekçelerinizde güncel fiyat talebinde bulunmayı ihmal etmeyin.”