GGYD/Allıoğlu: 2023, en fazla sıfır otomobil satılan yıl olacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
GGYD/Allıoğlu: 2023, en fazla sıfır otomobil satılan yıl olacak
Doviz.com
06.12.2023 14:25

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, 2023 yılının en fazla sıfır otomobil satılan yıl olacağını söyledi.

Faizlerin artmasının otomotiv sektörü üzerindeki etkilerini, araç piyasasındaki satışları ve ikinci el araç piyasasını değerlendiren GGYD Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, “Nisan ve mayıs ayında otomobile ulaşılamıyordu. Yatırımcılar, paralarını enflasyona karşı koruyamadığından ne buluyorlarsa alıyor, bir sene sonra yapacağı yatırımı hemen yapıyordu. Gayrimenkule de talep vardı. Şimdi faizlerin yükselmeye başlamasıyla birlikte insanlar paralarını başka yerlerde değerlendirmeye başladılar ve otomobildeki kuyruklar azalmaya başladı” dedi.

Yaklaşık 4-5 ay önce insanlar sıfır araç bulamadığı için ikinci el araca talebin arttığına işaret eden Allıoğlu, “Böylece ikinci el araçlar neredeyse sıfır fiyatında hatta sıfır fiyatın üzerinde satıldı. Ancak bu durum sıfır araçların gelmeye başlamasıyla değişti ve ikinci el fiyatları gerilemeye başladı. Aslında insanların birçoğu ikinci el araçtan vazgeçip sıfır araca yöneldiğinden sıfır araç satışları artıyor” diye konuştu.

Hükümetin otomotiv piyasasını düzenlemek için aldığı tedbirlerin de işe yaradığını vurgulayan Allıoğlu, “Otomotiv sektöründe ‘6 ay 6 bin kilometre’ kararı olumlu sonuç verdi. Şirketlere özel olarak alınan bu karar piyasadaki haksızlığı önledi. Bir şirket 3 adet otomobil alıyor ve garaja koyuyordu, fiyatlar yükseldiği zaman da onları satışa çıkarıyordu. Bu yaklaşım alınan bu kararla birlikte engellendi. Galericinin işi sıfır otomobil alıp satmak değil, sıfır otomobil satmak bayinin işi. Galericiden sıfır otomobil alıyorsan orada bir yanlışlık söz konusu. Söz konusu karar şirketlerin otomobili önceden satın alıp birkaç ay sonra piyasaya sunmasını engelledi” ifadelerini kullandı.

“Araç ve konut alımı karlı yatırım olmaya devam edecek”

Ülkedeki yüksek enflasyon gerçeği yüzünden “yarının bugünden ucuz olmayacağının” altını çizen Allıoğlu, konuyla ilgili ayrıca şunları kaydetti:

“Bugün baktığınızda faizlerin yüksek olması nedeniyle kredi kullanımı sınırlı. Bir beyaz yakalı, mavi yakalı araç almak istediğinde kredilerin yüksek olması nedeniyle sıkışmış durumda olsa bile araç satışları artıyor. Çünkü satın alma davranışımızı etkileyen bir yüksek enflasyon gerçeğimiz var. Bugün paranızı bankaya yatırsanız alacağınız mevduat faizi yüzde 40-45 civarında, yaşadığımız enflasyon bunun çok üzerinde seyrediyor. Dolayısıyla bugün alacağınız bir malın fiyatının gelecek yıl iki katına çıkacağı düşüncesiyle araç ve konut almaya yöneliyorsunuz. Her durumda araç almak veya konut almak karlı yatırım olmaya devam edecek. Rakamlar çok yüksek olduğu için konut almak daha zor, bu yüzden bir konut alacağınıza 6-7 tane araç alabiliyorsunuz. Böylece riski dağıtmak adına araç almak daha hesaplı hale geliyor.”

İLGİLİ HABER Uzmanlar yorumladı: Otomobil yatırım aracı olmaktan çıktı mı? Artan faizler ve sektöre yönelik düzenlemeler otomotivde fiyatları aşağıya çekerken, kur beklentileri ile yüksek enflasyon otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkmasını zorlaştırıyor. Peki uzmanlar otomotiv ve yatırım ilişkisine yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X