Goldman Sachs’tan faiz kararı sonrası kredi kartlarına ilişkin uyarı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Goldman Sachs’tan faiz kararı sonrası kredi kartlarına ilişkin uyarı
Doviz.com
23.02.2024 12:17

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayabileceğini belirten Goldman Sachs, kredi kartlarına yönelik ek tedbirler getirilebileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz kararı metninde TL’deki reel değerlenmeye vurgu yapması yabancıların da dikkatini çekti.

BloombergHT’nin aktardığına göre Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 22 Şubat tarihli notta, TCMB’nin dezenflasyon için TL’de reel değerlemenin temel faktör olduğuna vurgu yapmasının altını çizdi.

“Gevşeme üçüncü çeyrekte başlayacak”

Ekonomistler daha önce ifade ettikleri gevşeme öngörüsünü ise koruduklarını duyurdu. Buna göre banka Türkiye’de gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayabileceğini tahmin etti.

"TCMB'nin odağında likidite fazlası ve kredi kartı harcamaları var"

Banka ekonomistleri, son faiz kararı ve karar metninde verilen mesajların ardından TCMB’nin politika faizindeki mevcut seviyeyi yeterli gördüğünü düşündüklerini de belirterek, likidite fazlası ve yükselen kredi kartı harcamalarının odakta olduğunu söyledi.

Bu sebeple raporda, “TCMB’nin son dönemde kredi kartı harcamalarındaki artışı engellemek için yeni tedbirler almasını beklemeye devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İLGİLİ HABER Kredi kartı düzenlemesine yönelik "kademeli geçiş" önerisi Kredi kartlarına ilişkin düzenleme konusunda akademisyenler ve tüketici dernekleri, "kademeli geçiş" önerisinde bulundu.

Raporda Türk lirası ve rezervlerle ilgili pozitif beklentiler de yer aldı. Goldman Sachs ekonomistleri yabancı portföy girişi ve daralan cari açık dolayısıyla TL’de değer kaybının çekilmesini öngördü.

Bunun yanında Goldman Sachs ekonomistleri TCMB’nin negatif olan swap hariç net rezervlerinin 2024 yılında pozitife dönebileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X