Gözler Merkez Bankası'nda: Faiz artırımı devam edecek mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gözler Merkez Bankası'nda: Faiz artırımı devam edecek mi?
Doviz.com
23.11.2023 09:25

Piyasalar, haftanın en önemli verisi olan TCMB'nin faiz kararına odaklandı. Faiz kararının yanında önümüzdeki dönemlere ilişkin verilecek mesajlar da piyasaların yakın takibinde olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), kasım ayı faiz kararını saat 14.00’te açıklayacak. TCMB'nin son aylarda sınırlı değişim yaptığı PPK metni mesajları da yakından izlenecek.

Dezenflasyonda kararlılık mesajı veren Merkez Bankası’nın (TCMB) bir haftalık repo faizini 250 baz puan artışla yüzde 37,5'e çekerek sıkılaştırma adımlarına devam etmesi bekleniyor.

TCMB haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül ve ekimde 500'er baz puan olmak üzere beş toplantıda toplam 2 bin 650 baz puan faiz artırmıştı. Bu ay faiz artışının devam etmesi ancak hızının 250 baz puana yavaşlaması genel beklentiyi oluşturuyor.

Merkez Bankası güncel mesajlarında enflasyon görünümünde belirgin iyileşme başladığını söylemek için "erken" olduğunu ancak aylık bazda enflasyonda yavaşlamanın başladığına dikkat çekiyor.

TÜFE'nin yüzde 70-75 civarında Mayıs 2024'te zirve yapması, daha sonra "baz etkisi, para politikasının birikimli etkileri, TL mevduata geçişin devamı, iç talep soğuması, kur, rezerv artışı" gibi etkenlerle TCMB enflasyonda "hızlı bir iniş" başlayacağını öngörüyor. TCMB'nin 2024 sonu TÜFE beklentisi yüzde 36 seviyesinde.

İLGİLİ ANALİZ Merkez Bankası için karar günü: Faiz kararı borsayı nasıl etkiler? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını bugün gerçekleştirecek ve kasım ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Peki, karar sonrası borsayı neler bekliyor?

Yabancı kurumların tahminleri

JPMorgan: Politika faizinin kasımda 250 baz puan artırılacağını öngörüyor. Aralık toplantısında da 250 baz puanlık artış yapılacağını tahmin ediyor.

Morgan Stanley: Politika faizinin kasım toplantısında 250 baz puan artışla yüzde 37,50'ye çıkmasını bekliyor. TCMB'nin 2024 ilk çeyrek sonuna kadar faiz artırımlarına ara vermesini ve faizin Nisan 2024'te yüzde 40'a yükseltileceğini öngörüyor.

Societe Generale: Kasım toplantısında politika faizinin 250 baz puan artışla yüzde 37,50 seviyesine çıkacağını düşünüyor. Aralık ayında da benzer bir hamle ile politika faizinin yıl sonunda yüzde 40'a çıkarılacağını bekliyor.

Goldman Sachs: TCMB'nin bu yıl faiz artırımlarına devam edeceği ve politika faizinin yüzde 40'a kadar yükseleceğini öngörüyor. 2024'ün 3. çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağını, yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e gerileyeceğini tahmin ediyor.

İLGİLİ HABER Dolar/TL’de faiz bekleyişi: 3 yabancı bankadan "artış hızında yavaşlama" tahmini Dolar kuru, yurt içinde piyasa katılımcılarının odağını yarın açıklanacak faiz kararına çevirdiği bir dönemde, kademeli yükselişini sürdürüyor. Peki, kritik faiz kararı için yabancı kurumlar ne söylüyor? İşte detaylar..

2023 yıl sonu tahminleri

Küresel finans kuruluşlarında, Merkez Bankası’nın aralıkta da 250 baz puan artış yaparak yılı yüzde 40 politika faiziyle tamamlayacağı görüşü ağırlık kazanıyor. Bu görüşten ayrışan Morgan Stanley ise TCMB'nin 2024 ilk çeyrek sonuna kadar faiz artırımlarına ara vermesini ve faizin Nisan 2024'te yüzde 40'a yükseltileceğini düşünüyor.

REKLAMI KAPAT X