Dolar/TL’de faiz bekleyişi: 3 yabancı bankadan "artış hızında yavaşlama" tahmini

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL’de faiz bekleyişi: 3 yabancı bankadan
Doviz.com
22.11.2023 11:45

Dolar kuru, yurt içinde piyasa katılımcılarının odağını yarın açıklanacak faiz kararına çevirdiği bir dönemde, kademeli yükselişini sürdürüyor. Peki, kritik faiz kararı için yabancı kurumlar ne söylüyor? İşte detaylar..

Dolar kuru, yarın açıklanacak faiz kararı öncesinde bugün saat 11.45 itibarıyla yüzde 0,15 artışla 28,82'den işlem görüyor.

Euro kuru ise yüzde 0,20 düşüşle 31,38 seviyesinden fiyatlanıyor.

Döviz kurlarının kısa vadeli seyri için yatırımcılar ise yarın saat 14.00’te açıklanacak faiz kararını bekliyor.

İLGİLİ HABER Faiz kararına yönelik ilk beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin beklentiler belli oldu. İşte ekonomistlerin kasım ayı faiz kararına ilişkin tahminleri..

Yabancılar, faiz artış hızında yavaşlama bekliyor

Faiz kararında son viraja girilmesinin ardından yabancı kurumlar da birbiri ardına tahminlerini açıklamaya başladı.

Buna göre yabancı kurum ve ekonomistler, son toplantısında 500 baz puanlık artış gerçekleştiren TCMB'nin faiz artış hızında yavaşlamaya gitmesinin beklendiğini duyurarak şunları kaydetti:

Societe Generale (SocGen) analistleri TCMB'nin Kasım toplantısında politika faizinin 250 baz puan artışla yüzde 37,50 seviyesine çıkacağı beklentisini paylaştı. SocGen, aralık ayında da benzer bir hamle ile politika faizinin yıl sonunda yüzde 40'a çıkarılacağını tahmin etti.

ABD'li banka Morgan Stanley ise TCMB'nin 250 baz puanlık faiz artışı yaparak faizi yüzde 35'ten yüzde 37,5'e çıkaracağını öngördü.

Notta, "Büyümede ılımlı bir ayarlamaya yönelik politika tercihi ve parasal aktarımdaki gecikmeler göz önüne alındığında, TCMB'nin artış hızını azaltması ve birikimli sıkılaştırma adımlarının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki etkisini değerlendirmesi muhtemel" değerlendirmeleri yer aldı.

Hollanda merkezli bankacılık devi ING Bank ekonomistleri de TCMB'nin faiz artırımlarında hız keserek 250 baz puan artırıma gideceği öngörüsünde bulundu.

Reuters anketine katılan 21 ekonomist ise yüzde 35 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 37,5 ile yüzde 40 bandında yer aldı. Ankete göre politika faizinde 16 ekonomist 250 baz puan, üç ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 350 baz puan ve bir ekonomist ise 300 baz puan artış bekledi.

İLGİLİ HABER Ülkeye döviz girişini teşvik için yeni reform paketi Bakan Şimşek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını, kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla artıracaklarını söyledi.
REKLAMI KAPAT X