Piyasalar için kritik hafta: Döviz kurlarında ilk rakamlar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalar için kritik hafta: Döviz kurlarında ilk rakamlar
Doviz.com
20.11.2023 08:25

İstanbul serbest piyasada dolar 28,6852 liradan, euro 31,3760 liradan haftaya başladı. Peki, TCMB'nin faiz kararını açıklayacağı kritik haftada faiz artışına ilişkin ilk beklentiler nasıl oldu? İşte detaylar... 

Serbest piyasada 28,6729 liradan alınan dolar, 28,6852 liradan satılıyor. 31,3229 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 31,3760 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 28,6774 lira, euronun satış fiyatı ise 31,3307 lira olmuştu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 67,23 oldu.

Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında 23 Kasım Perşembe günü toplanacak. Aynı gün saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak.

TCMB son olarak 26 Ekim 2023 tarihli toplantısında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının beşincisini atarak ekim ayında faiz artırım döngüsünü sürdürme kararı aldı.

Hollandalı bankadan Türkiye için faiz tahmini

ING ekonomistleri, Merkez Bankası’nın 250 baz puan faiz artışına gideceğini öngördü. Ekonomistler, konuyla ilgili değerlendirmelerini ise şöyle paylaştı:

“Ekim ayında açıklanan son enflasyon verisi ana eğilimin sadece çekirdek enflasyonda değil manşet enflasyonda da iyileşmeye başladığını gösterdi.

Bu doğrultuda, bankanın bu ayki PPK’da politika faizini yüzde 37,5’e çekerek 250 baz puanlık daha yavaş bir artırımı değerlendirmesini bekliyoruz. Ancak, ağustos ayından bu yana güçlü sıkılaştırma hamleleri göz önüne alındığında (faiz için) riskler yukarı yönlü.”

Merkez Bankası faiz artışlarına ne zaman son verir?

ING ekonomistleri yayımladığı bir gelişmekte olan ülke raporunda ise TCMB’nin 250 baz puanlık iki artış sonrasında yüzde 40 faiz oranında duracağını tahmin etti. Raporda, “Politika faizinin kasım ve aralık aylarında 250 baz puanlık iki artışla birlikte yukarı yönlü risklerle birlikte yüzde 40 olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Raporda ayrıca Türk lirasındaki değer kaybının 2024’te sürmesinin muhtemel olduğu belirtildi.

İLGİLİ HABER Mevduat ve tahvil faizlerinde rekor koşusu: Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar? Goldman Sachs analistleri, tahvil ve mevduat faizlerinin yükselişinin ortasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek yılın üçüncü çeyreği itibarıyla faiz indirimine başlayabileceğini öngördü.

Beklenti anketi 22 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı

Foreks Haber’in 22 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği beklenti anketinde ise en yüksek tahmin yüzde 40,00 olurken, en düşük tahmin ise yüzde 37,50 olarak gerçekleşti. 22 ekonomistin 18'i 250 baz puan, 2'si 500 baz puan, 2'si ise 300 baz puanlık faiz artırımı öngörüsünde bulundu. Böylelikle kasım ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 250 baz puan artırılacağı ve yüzde 35,00 seviyesinden yüzde 37,50 seviyesine yükseltileceği yönünde oldu.

İLGİLİ HABER Faiz kararına yönelik ilk beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin beklentiler belli oldu. İşte ekonomistlerin kasım ayı faiz kararına ilişkin tahminleri..
REKLAMI KAPAT X