Faiz kararına yönelik ilk beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararına yönelik ilk beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi?
Doviz.com
16.11.2023 16:07

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin beklentiler belli oldu. İşte ekonomistlerin kasım ayı faiz kararına ilişkin tahminleri..

Foreks Haber’in 22 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği beklenti anketi sonuçlandı. Ankette 22 ekonomistin tamamı faizin artırılacağını öngördü.

En yüksek tahmin yüzde 40,00 olurken, en düşük tahmin ise yüzde 37,50 olarak gerçekleşti. 22 ekonomistin 18'i 250 baz puan, 2'si 500 baz puan, 2'si ise 300 baz puanlık faiz artırımı öngörüsünde bulundu. Böylelikle kasım ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 250 baz puan artırılacağı ve yüzde 35,00 seviyesinden yüzde 37,50 seviyesine yükseltileceği yönünde oldu.

Ankete göre 2023 yıl sonuna ilişkin görüş veren 21 ekonomistin medyan faiz tahmini ise yüzde 40 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 40, minimum beklenti ise yüzde 37,50 seviyesinde gerçekleşti. Geçen ayki ankette medyan tahmin yüzde 40,00 seviyesinde oluşmuş, tahmin aralığı ise yüzde 45,00 ila yüzde 33,00 bandında gerçekleşmişti. 

Faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kasım ayına ilişkin faiz kararını 23 Kasım Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak.

TCMB son olarak 26 Ekim 2023 tarihli toplantısında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının beşincisini atarak ekim ayında faiz artırım döngüsünü sürdürme kararı aldı.

Ekonomistler ne söyledi?

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, Merkez Bankası’nın sıkılaşma döngüsünde yavaşlama temposuna girmesini beklerken, kasım toplantısı için tahminlerinin 250 baz puan artış olduğunu söyledi.

Aralık toplantısı için 250 baz puanlık bir etap daha faiz artışıyla yılı %40 seviyesinde kapatmasını beklediklerini de kaydeden Çitilci, "Yılın ilk çeyrek döneminde 2024 yılı para politikası şekillenmesi ve yerel seçimler dikkate alınınca faiz politikasında 'bekle-gör' politikasının olması kuvvetle muhtemel. Buna ilişkin sinyaller ve yönlendirmeler ocak ayında yapılacak ABD yatırımcı günlerinde gelecektir." dedi.

İLGİLİ HABER Şimşek ve Erkan, yeni yılda ilk olarak ABD'ye gidecek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ocak ayında önce New York’ta düzenlenecek yatırımcı toplantısına sonra ise Davos’a gideceği bildirildi.

Çitilci ayrıca konuyla ilgili paylaşımında, "Faiz artış temposunun yavaşlaması gerekliliğinde; büyüme ve istihdam öncelikli olacakken, Fed’in yumuşak iniş teması Türkiye tarafında risk primi gerilemesini sağlayarak 'bekle-gör' politikasına destek sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X