Gram altın yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesine geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesine geriledi
Doviz.com
27.02.2023 09:35

ABD'den gelen ekonomik verilerin, Fed'in enflasyonu dizginlemek için daha fazla faiz artırımına gidebileceğine yönelik endişeleri artırmasının ardından gram altın yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %0,11 düşüşle 1.097,84 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,11 düşüşle ons başına 1.808,68 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,04 düşüşle ons başına 1.816,40 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de cuma günü açıklanan veriler, tüketici harcamalarının geçen ay %1,8 artması sonrasında Mart 2021'den bu yana en büyük artışın kaydedildiğini gösterdi.

Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi ise aralık ayında %0,2 arttıktan sonra geçen ay %0,6 artış kaydetti.

Geojit Financial Services Emtia Araştırma Müdürü Hareesh V, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iki yılın en yüksek tüketici harcamalarının ve bu ayın başlarında açıklanan güçlü istihdam rakamlarının, Fed'e enflasyonla mücadele için faizleri artırma konusunda güven verebileceğini, bu durumun ise faiz ödemeyen altının cazibesini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise cumartesi günü Reuters'a yaptığı açıklamada, enflasyonun ocak ayında beklenmedik bir şekilde arttığını gösteren yeni verilerin enflasyonla mücadele kapsamında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacağına işaret ettiğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise cuma günü yaptığı açıklamada, "Enflasyonu %2'ye doğru sürdürülebilir bir düşüş yoluna sokmak için Fed'in daha fazla çaba göstermesi gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatları ise bu ayın başlarında Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, ABD verilerinin dirençli bir ekonomiye ve sıkı bir iş gücü piyasasına işaret etmesinin ardından yaklaşık 150 dolar değer kaybetti.

Para piyasaları ise bu gelişmelerin ışığında Fed'in hedef faiz oranının temmuz ayında %4,50 ile %4,75 aralığından %5,4'e çıkmasını beklemeye başladı.

REKLAMI KAPAT X