Güncellenen yıl sonu enflasyon beklentisine göre memur ve emekliler ne kadar maaş zammı alacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Güncellenen yıl sonu enflasyon beklentisine göre memur ve emekliler ne kadar maaş zammı alacak?
Doviz.com
02.11.2023 16:33

Milyonlarca memur ve emeklisi için yapılacak zam oranı, ocak ayında netlik kazanacak. Peki, toplu sözleşme ve enflasyon verilerine göre belirlenen artış, bugün belirlenen hedef kapsamında ne kadar olacak? İşte detaylar...

Merkez Bankası Başkanı yılın son enflasyon raporunu bugün açıkladı. Raporda, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65, 2024 yılı tahmini ise yüzde 36 olarak güncellendi.

İLGİLİ HABER Yılın 4. Enflasyon Raporu yayımlandı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 ve 2025 yıl sonu tahminini yüzde 14 olarak güncellediklerini bildirdi.

Memur ve emeklilerin zam oranı ise yılın ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyona göre ocak ayında belli olacak.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin ise bugünkü enflasyon hedefleriyle birlikte değerlendiği konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Orta Vadeli Program'da enflasyon hedeflemesi yani 2023 yılı için beklenen enflasyon oranı yüzde 65 seviyesindeydi. Biz o dönemde yüzde 65 üzerinden bir hesaplama yapmıştık. Şimdi de Merkez Bankası bu enflasyon hedeflemelerinde yüzde 65 rakamını açıkladı. Ancak, Merkez Bankası bir alt bant, bir orta bant bir de üst bant belirtiyor.

"SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 40'a yakın bir artış yapılacak"

Yüzde 65 oranının Orta Vadeli Program ile uyumlu bir şekilde gerçekleştiğini var saydığımız takdirde SSK ve Bağkur emeklilerinin alacağı artış oranı yüzde 37,76. Memur ve memur emeklileri ise 7. Dönem Toplu Sözleşmesi'ne göre bu özellikle enflasyon farkı ile birlikte yüzde 49,46'lık bir artış gerçekleşiyor.

Sözleşmenin, mevzuatın öngördüğü artışlar dışında bazen ilave artışlar da verilebiliyor. Fakat şu anda yaklaşık olarak görünen beklenen enflasyon oranlarına baktığımızda memur ve memur emeklileri için yüzde 50'ye yaklaşan bir artış, SSK ve Bağkur emeklileri için de yüzde 40'a yaklaşan bir artış düşünülebilir.

Düzenleme olup olmayacağını bilmiyoruz. Fakat geçen bir kaç dönemdir toplu sözleşmenin öngördüğünün üzerine bir refah payı denebilecek bir artış da verilebiliyor. Şu anda somut veriler üzerinden baktığımızda bu artışlar gerçekleşiyor. Yarın ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Daha kolay tahmin etmemiz mümkün olacak.

İLGİLİ HABER Piyasalar ekim ayı enflasyonunda zirve bekliyor TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamlarına ilişkin piyasaların genel beklentisi, enflasyonun yılın zirvesine çıkacağı yönünde. Peki, resmi enflasyon rakamları ne zaman açıklanır? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X