Hafize Gaye Erkan'ın istifasına yönelik ekonomistlerin ilk yorumları

Okuma Süresi: 3 Dakika
Hafize Gaye Erkan'ın istifasına yönelik ekonomistlerin ilk yorumları
Doviz.com
02.02.2024 23:07

TCMB’nin ilk kadın başkanı olan Hafize Gaye Erkan’ın görevden affını istemesi sonrasında ekonomistler de sosyal medya hesaplarından konuya ilişkin açıklamada bulundu. İşte ekonomistlerin ilk yorumları..

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, görevinden affını istediğini duyurdu. Erkan, konuyla ilgili paylaşımında, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum" dedi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevden affını istedi! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan, görevinden affını istedi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden affını istemesi üzerine açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yeni atama mesajı vererek,  "Önerim doğrultusunda atanacak TCMB Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Mehmet Şimşek'ten yeni atama mesajı Hafize Gaye Erkan'ın görevden affını istemesinin ardından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan döneminin bittiği sinyalini vererek, "Önerim doğrultusunda atanacak TCMB Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise şahsi nedenlerle Merkez Bankası Başkanlığı görevinden affını isteyen Sayın Hafize Gaye Erkan’a yaptığı hizmetler için teşekkür ettiği açıklamasında şunları söyledi:

“Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere katıldığı çalışmalarda yaptığı katkıları takdirle hatırlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından güçlü bir siyasi sahiplenme ile bizzat açıklanan orta vadeli programımız kararlı bir şekilde uygulanmaya devam edecektir.”

Ekonomistler ne söyledi?

Gaye Erkan'ın kararı sonrasında ekonomistler de konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından açıklamalarda bulundu.

Buna göre Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, TCMB başkanlarının görev sürelerini paylaştığı grafikle birlikte bu grafiği bu kadar süre içerisinde güncelemek durumunda kalmayı beklemediğini aktardı.

Kara’nın paylaştığı TCMB başkanlarının görev süreler ise şöyle listelendi:

Kaynak: Hakan Kara - X

Kara bir başka paylaşımında ise şunları kaydetti:

“Merkez Bankası Başkanının ayrılmasının piyasa etkisine dair çok soru geliyor. Sonuçta bu kadar sık değişiklik olması kurumsal açıdan hoş değil ancak bu olay özelinde piyasada olumsuz bir etkisinin olacağını sanmıyorum. Elbette ismi görmeden iddialı konuşmamak gerekir.”

Konuya ilişkin Özgür Demirtaş ise şunları söyledi:

"Eğer defalarca yazdığım isim (Cevdet Akçay) Merkez Bankası Başkanı olursa, MB politikası kaldığı yerden çok daha iyi şekilde yoluna devam eder. Ülke için çok iyi olur. Eğer olmazsa çok KÖTÜ olur. Umarım ama ülkem için gerçekten umarım Cevdet Hocayı yaparlar….”

Osman Cevdet Akçay kimdir?

1961 yılında Trabzon'da doğan Osman Cevdet Akçay, 1983'te Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Akçay, The City University of New York, The Graduate School and University Center'da ekonomi alanında 1990 yılında M.Phil ve 1992 yılında doktora derecesini aldı.

Çalışma hayatına 1985 yılında The City University of New York, The Graduate School and University Center'da doktora asistanı olarak başlayan Akçay, 1986-1990'da Hunter College ve Baruch College'da öğretim görevlisi, 1990-1991'de Manhattan College, New York'ta misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.

1992 yılında yardımcı doçent olarak Boğaziçi Üniversitesi'nde göreve başlayan ve doçentliğini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünde alan Akçay, 2001 yılında Koç Üniversitesi'ne tam zamanlı öğretim üyesi olarak geçti.

2009 yılına kadar öğretim üyeliği ve önce Koçbank, daha sonra Yapı ve Kredi Bankası başekonomistliği görevini beraber götüren Akçay, 2009-2018'de banka başekonomisti olarak görev yaptı.

Akçay, Temmuz-Ekim 2018'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda, 2018-2023'te ise Fiba Group, Holding ve Banka'da danışmanlık görevinde bulundu.

Dr. Osman Cevdet Akçay 28 Temmuz 2023 tarihinde ise Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na getirilmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası başkan yardımcıları görevden alındı! Son yıllarda değişimlerle gündemden düşmeyen ve 5 yılda 5 başkan değişen Merkez Bankası'nda bu defa başkan yardımcıları görevden alındı. Geçtiğimiz gün istifa ettiği iddia edilen Emrah Şener'in yanı sıra Taha Çakmak ve Mustafa Duman'ın görevine son verildi. Söz konusu isimlerin yerine ise Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.
REKLAMI KAPAT X