Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (7 Ağustos - 12 Ağustos)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (7 Ağustos - 12 Ağustos)
Doviz.com
12.08.2023 16:37

Bu hafta küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri, yurt içinde ise işsizlik rakamları haftanın en önemli gelişmesi oldu.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - İşsizlik oranı açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, haziran ayında Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşti.

İLGİLİ HABER İşsizlik oranı açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

2- ABD'de enflasyon tahminlerin altında kaldı

ABD'de temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 artış gösterdi.

Haziran ayında yıllık artış yüzde 3 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın temmuz ayına yönelik yıllık artış beklentisi ise yüzde 3,3 seviyesindeydi.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuz ayında yıllık bazda tahminlerin altında kaldı.

3 - KKM en büyük artışını gerçekleştirdi

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar geçtiğimiz hafta yaklaşık 150 milyar TL artarak en büyük sıçrayışını gerçekleştirdi.

Ekonomistler ise 150 milyar TL’lik artışa yönelik, “Hızla yükselen kur farkı ödemelerinin devam eden hesapların üzerine eklenmesi bunun temel sebebi oldu” dedi.

İLGİLİ HABER KKM en büyük sıçrayışını gerçekleştirdi: Ekonomistler nedenini açıkladı Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar geçtiğimiz hafta yaklaşık 150 milyar TL artarak en büyük sıçrayışını gerçekleştirdi. Peki ekonomistler bu artışa yönelik ne söyledi?

4 - İstanbul'da toplu ulaşım ve taksi ücretlerine zam geldi

İstanbul ulaşım zammı, Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleşen Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında karara bağlandı.

Buna göre UKOME, İstanbul'da toplu ulaşım ve taksilerin açılış ücretine yüzde 51,52 zam yaparken, indi-bindi ücretine ise yüzde 75 zam yaptı.

İLGİLİ HABER İstanbul'da toplu ulaşım ve taksi ücretlerine zam geldi İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 51,52 zam yapılırken; taksilerin açılış ücretine yüzde 51,52, indi-bindi ücretine ise yüzde 75 zam yapıldı.

5 - Borsa İstanbul'a iki yeni endeks ekleneceği bildirildi

BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Setinde yapılan değişiklikle "BIST Geri Alım Endeksi" ve "BIST Temettü 25 Ağırlık Sınırlamalı 10" endeksleri oluşturulmasına karar verildi. Endekslerin 15 Ağustos'tan itibaren hesaplanmaya başlayacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul'a iki yeni endeks eklenecek BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Setinde yapılan değişiklikle "BIST Geri Alım Endeksi" ve "BIST Temettü 25 Ağırlık Sınırlamalı 10" endeksleri oluşturulmasına karar verildi. Endekslerin 15 Ağustos'tan itibaren hesaplanmaya başlayacağı bildirildi.

6 - Uçak biletlerinde tavan fiyat artırıldı

İç hat uçak biletlerinde uygulanan tavan fiyat artışını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü duyurdu.

Buna göre, yeni düzenlemeyle birlikte iç hat uçak biletlerine uygulanan maksimum ücretin 1650 TL’den 2500 TL’ye yükseltildiği bildirildi.

İLGİLİ HABER Uçak biletlerinde tavan fiyat yeniden artırıldı İç hat uçak biletlerinde uygulanan tavan fiyat uygulamasında artışa gidildi.

7 - Rafinerilerin yarım gram altın üretmesi yasaklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile rafinerilerin, basılı altını 0,5 gram yerine en az 1 gram olarak üretebileceği duyuruldu.

İLGİLİ HABER Bakanlık genelge yayımladı: Yarım gram altın tarih oluyor! Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, rafineriler basılı altını 0,5 gram yerine en az 1 gram olarak üretebilecek.

8 - Çin’de iki yıl sonra deflasyon başladı

Çin'de tüketici fiyatları temmuz ayında iki yıldan fazla bir süredir ilk kez düşüş gösterdi ve deflasyon sürecine girildi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 azaldı. Piyasa beklentisi düşüşün yüzde 0,4 olacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER İki yıl sonra deflasyon başladı Çin'de tüketici fiyatları iki yıldan fazla bir süre sonra ilk kez düşüş gösterdi.

9 - SPK onayladı: İki şirket daha borsaya katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Baydöner ve Enerya Enerji'nin ilk halka arzını onayladı.

SPK haftalık bültenine göre, kurul, Baydöner Restoranlarının pay başına 21 liradan, Enerya Enerjinin pay başına 88,76 liradan ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

İLGİLİ HABER SPK onayladı: İki şirket daha borsaya katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Baydöner Restoranları'nın pay başına 21 liradan, Enerya Enerji'nin pay başına 88,76 liradan ilk halka arzını onayladı.

10 - İngiliz ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

İngiliz ekonomisi, ONS verilerine göre, haziran ayında yüzde 0,5, yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 0,2 büyüme kaydetti.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) açıkladığı verilere göre, nisanda yüzde 0,2 ve mayısta yüzde 0,1 olan büyüme haziranda yüzde 0,5'e yükseldi.

Haziranda üretimdeki büyüme yüzde 1,8 olurken, inşaat sektörü yüzde 1,6 ve hizmetler sektörü yüzde 0,2 büyüdü.

İLGİLİ HABER İngiliz ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü İngiliz ekonomisi, ONS verilerine göre, haziran ayında yüzde 0,5, yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 0,2 büyüme kaydetti.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Memurun 2 yıllık zam pazarlığında müzakere sürecine girildi: Takvim bundan sonra nasıl işleyecek? Milyonlarca kamu görevlisinin merakla beklediği 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde ilk aşamanın tamamlanmasının ardından gözler takvimin nasıl işleyeceğine çevrildi.
İLGİLİ HABER Mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatında yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi.
İLGİLİ HABER Gram altında "ikili kur" dönemi: Kapalıçarşı'da yükseliş, tabelada düşüş yaşanıyor Ons altında yaşanan gerilemenin etkisiyle tabela kurunda gram altın fiyatlarında hafif gerileme görülürken, altına yönelik yeni kararların ardından Kapalıçarşı’da ise yükselişin hız kazandığı görüldü. İşte altın fiyatlarındaki son durum..
İLGİLİ HABER Temmuz ayının en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında en yüksek reel getiri sağlayan finansal yatırım aracının enflasyon ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi olduğunu açıkladı.
İLGİLİ HABER Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar enerjisi santrali için aday bölgeler açıklandı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, deniz üstü RES YEKA'sı için aday bölgeleri açıkladı. İşte Türkiye'nin ilk deniz üstü RES'i için aday bölgeler..
İLGİLİ HABER Türkiye, konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke oldu Knight Frank verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen konut fiyatlarındaki artış Türkiye’yi küresel çapta liderliğe taşıdı.
İLGİLİ HABER Borsada bilanço rüzgarı: Öne çıkan 10 şirket raporu Bugüne kadar 123 şirket yılın ikinci çeyrek bilançosunu açıklarken, bilançosunu açıklayan şirketlerin 108’i kâr 12’si zarar kaydetti. Peki bilanço sezonunda öne çıkanlar neler oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Ünlü iktisatçıdan yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahmini Dolar kurunun 27 TL düzeyinde sabit kalmasının ardından ünlü iktisatçı Prof. Dr. Şenol Babuşcu yıl sonu dolar tahminini paylaştı.
İLGİLİ HABER AnadoluJet ve Pegasus'tan yurt dışına ucuz bilet kampanyası AnadoluJet ve Pegasus bazı yurt dışı uçuşlarda geçerli olmak üzere kampanya başlattı..
İLGİLİ HABER Moody's: Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir Moody’s, Türkiye ile ilgili yayımladığı son raporda, uygulanan ekonomi politikalarının kredi görünümü için olumlu olduğunu ancak yeni bir politika dönüşü riskinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
İLGİLİ HABER Bankamatiklerdeki uygulama değişikliğini eski bankacı duyurdu Milyonlarca insanın hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelen bankamatiklerde yaşanan değişikliği eski bankacı Şenol Babuşçu duyurdu.
İLGİLİ HABER AB'den Türkiye'ye yönelik vize serbestliği açıklaması Avrupa Birliği (AB) üst düzey yetkilisi, Türkiye’nin vize serbestisi meselesinin sonbaharda görüşüleceğini belirterek, "Bu tartışmanın sonucunu önceden tahmin edemeyiz ancak Türkiye, birçok ortak çıkar alanında aday ülke ve kilit ortak olmaya devam etmektedir” dedi.
İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 21 yılın enflasyon ortalamasının %15'in altında olduğunu belirterek, enflasyonu yeniden tek haneye indireceklerini söyledi.
REKLAMI KAPAT X