Koç Üniversitesi ve Konda’nın düzenlediği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin (TEBA) sonuçlarına göre hane halkının mayıs ayı enflasyon beklentisi yüzde 113 oldu.
Piyasa ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayında yaklaşık yüzde 75 yıllık enflasyon beklerken, hane halkının mayıs ayı enflasyon beklentisi üç hanelerde oldu.
Buna göre Koç Üniversitesi ve Konda’nın düzenlediği beklenti anketi, "2023'ün Mayıs ayından bu mayıs ayına kadar fiyatların ortalama yüzde kaç arttığını düşünüyorsunuz?" sorusuna verilen cevapların ortalamasının yüzde 113 olduğunu gösterdi.
Aynı ankette yıl sonu enflasyon beklentisi ise nisan ayındaki ankete göre 4 puan düşerek yüzde 92 olarak kaydedildi.
TCMB'nin kendi tahmini yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 olacağına işaret ederken, TCMB'nin son piyasa katılımcıları anketinde ise yıl sonu beklentisi yüzde 43,6 olarak belirlenmişti.
Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nde yılın geri kalanı için enflasyon beklentilerinin seyrine bakıldığında, beklentilerin mayıs-aralık döneminde enflasyonda 21 puanlık düşüşü yansıttığı izlendi.
Metropollerde daha yüksek beklenti
Ankette bireylerin yaşadığı yerleşim tiplerine göre, kır, kent ve metropol şeklinde bir ayrıştırma yapıldığında kırdan metropol alanlarına doğru gittikçe fiyat artışı beklentisinin yükseldiği gözlendi. Buna göre kırsal bölgede 2024 için yüzde 93 enflasyon beklenirken, metropollerde bu oran yüzde 95 oldu.
Görüşülen kişilerin çalışma durumuna göre bir inceleme yapıldığında, enflasyon beklentisi en yüksek olan grup emekliler oldu. Emeklileri işsizlerin takip ettiği gözlemlendi.
Emekliler 2024'te yüzde 104 enflasyon beklerken, işsizlerin beklentisi de yüzde 93 olarak kaydedildi.
Hanedeki kişi sayısına göre bir gruplama yapıldığında, en yüksek enflasyon beklentisi 1-2 kişinin yaşadığı hanelerde izlendi.
Araştırmaya 74 ilde, 2 bin 867 kişi katılım gösterdi
Türkiye’deki 18 yaş üstü nüfusun enflasyon beklentilerini ölçmeyi hedefleyen araştırma 17-19 Mayıs 2024 tarihlerinde telefon araması yapılarak gerçekleştirildi.
Araştırma kapsamında, 74 ilde ve 1414 farklı mahallede yaşayan 2 bin 867 kişiyle telefonla görüşme yapıldı.