Hasat öncesi ürünlerinde pestisit tespit edilen üreticilere iki yıl süresince denetim

Okuma Süresi: 3 Dakika
Hasat öncesi ürünlerinde pestisit tespit edilen üreticilere iki yıl süresince denetim
Doviz.com
08.03.2025 19:18

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım ürünlerindeki pestisit kullanımının doğru yönetilmesi adına çiftçilere yönelik geniş çaplı eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Son iki yılda toplam 370 bin 118 çiftçiye eğitim verildiğini aktararak, pestisit denetimleri ve organik tarım teşvikleri konusunda yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında 2024 yılında 59 ilde 81 alt projenin yürütüldüğünü ifade eden Yumaklı, demonstrasyon ve eğitim yayım çalışmaları doğrultusunda 2008'den bu yana 8 bin 685 eğitim düzenlendiğini, toplamda 214 bin 901 çiftçi ile 4 bin 279 teknik personelin eğitim aldığını bildirdi.

Organik tarımı teşvik etmek amacıyla 2024 yılında desteklerin yüzde 48 ila 67 oranında artırıldığını, kategori bazında birim fiyatlarının dekara 30-180 liradan 50-270 liraya yükseltildiğini hatırlatarak, 2025-2028 yıllarında üretim planlaması kapsamında organik tarımın öncelikli alanlardan biri olacağını ve desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Organik tarım üreticilerinin indirimli zirai kredi desteğinden de yararlanabildiğini anımsattı.

Pestisit Denetimleri ve Mevzuata Uygunluk Kontrolleri

İhraç edilen ve herhangi bir nedenle ülkeye geri dönen tüm ürünlerin öncelikle gümrükte ayniyat tespitine tabi tutulduğunu, ardından Bitki Karantinası Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve yem mevzuatı kapsamında yüzde 100 bitki sağlığı ve gıda/yem güvenilirliği açısından resmi kontrollerden geçirildiğini dile getirdi. "Ülkemiz mevzuatına uygun olmayan ürünlerin ülkemize girişine (piyasaya arzına) izin verilmemektedir." diyerek bu konuda sıkı denetimlerin sürdüğünü ifade etti.

Bakanlık tarafından pestisitlerin doğru kullanımı için il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri teknik ekipleri aracılığıyla eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yürütüldüğünü belirtti. Çiftçi eğitim faaliyetlerini yürüten personele 2023 yılında 8 bin 103, 2024 yılında ise 12 bin teknik personelin hizmet içi eğitim aldığını, bitki sağlığı uygulamaları kapsamında 2023'te tarla okulu modeli ile 19 bin 836, genel olarak ise 167 bin 272 çiftçiye eğitim verildiğini, 2024 yılında ise tarla okulu çerçevesinde 23 bin 631, genel olarak ise 159 bin 379 çiftçinin bilgilendirildiğini aktardı.

Üretimden Tüketime Kadar Pestisit Denetimleri

Bitki koruma ürünlerinin ithalat, üretim ve kullanım aşamalarını izlemek amacıyla Bitki Koruma Ürünlerinin Takip Sistemi'nin kurulduğunu ve 1 Ocak 2018'den itibaren devreye alındığını hatırlattı. Yapılan kontrollerde uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda idari ya da adli yaptırımlar uygulandığını belirtti.

Son üç yılda üretimden tüketime kadar geçen süreçte 250 bin pestisit denetimi gerçekleştirildiğini ifade etti. Hasat öncesi pestisit denetimlerine de dikkat çeken Yumaklı, uygunsuzluk tespit edilen üreticilere hasat geciktirme, ürün imha ve idari yaptırımlar uygulandığını, bu üreticilerin izleme programlarına alınarak iki yıl boyunca hasat öncesi pestisit denetimlerine tabi tutulduğunu bildirdi.

İşletmelerin taşıdığı risk durumuna göre uygun sıklıkla ve gıda maddesinin taşıdığı riskle orantılı şekilde hasat sonrası 28 farklı ürün çeşidinde pestisit analizleri gerçekleştirildiğini dile getirdi. "Riske dayalı denetim sisteminde, kalıntı riski görülen ürünler başta olmak üzere, önceki kontrollerden edinilen bilgi ve deneyimler, yurt içi üretim ve tüketim miktarları ile ihraç edilen ürünlere yönelik AB'den alınan bildirimler, ortaya çıkan gelişmeler, 81 il tarım ve orman müdürlüğümüzün kendi bünyesinde yürüttüğü resmi kontrollerin sonuçlarına göre risk çarpanları belirlenmektedir. Pestisit kalıntısı için alınan numunelerle ilgili olarak resmi denetim ve kontrol çalışmalarımız devam etmektedir." diyerek denetimlerin titizlikle sürdüğünü vurguladı.

REKLAMI KAPAT X