İcralık otomobiller satışa çıkıyor: Yediemin araçları, ikinci el piyasasını nasıl etkiler?

Okuma Süresi: 3 Dakika
İcralık otomobiller satışa çıkıyor: Yediemin araçları, ikinci el piyasasını nasıl etkiler?
Doviz.com
01.11.2023 14:02

Adalet Bakanlığı’nın muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli araçların tasfiyesine ilişkin düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Peki, 700 bin adet aracın piyasaya gireceği ve bu araçların otomotiv sektöründe fiyatları düşüreceği iddiaları doğru mu? İşte uzmanlardan konuyla ilgili yorumlar..

Hukuken muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli malların tasfiyesine ilişkin süreç başladı. Bu kapsamda yedieminde bekleyen binlerce araç satışa çıkacak. Tasfiye yapılırken ise önce tarafların menfaatleri, sonra da kamu yararı göz önüne alınacak.

Bu gelişmenin ardından bazı haber siteleri de piyasaya 700 bin aracın gireceğini iddia etti.

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ise yediemin otoparklarındaki 700 bin adet 2. el otomobilin satışa çıkacağı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, resmi kurumlardan bu yönde bir bilgi gelmediğini aktardı.

Özpeynirci ayrıca yediemindeki araçların satılabileceğini fakat aralarında 20 yıldır bekleyen araçlarında olması sebebiyle piyasalarda beklenen etkiyi yaratmayabileceğini söyledi.

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin de hacizli araçların çoğunun hurda niteliğinde olduğunu öne sürerek, “Piyasaya etkisi olacak durum ortada yok. Abartılmış bir olay olarak görebiliriz” ifadesini kullandı.

Ancak, piyasa değerinin yüzde 10 ila 15 daha altında satışa çıkarılması beklenen araçlar vatandaşların ilgi odağında kalmayı sürdürüyor.

Mevduat faizlerindeki artış beklentisi ve fahiş fiyatları önleyici yeni düzenlemeler ise ikinci el araç fiyatlarında baskının korunmasına yol açıyor.

İLGİLİ HABER İkinci el araç fiyatları %8 değer kaybetti: En fazla kayıp hangi segmentte oldu? İkinci el araç platformu VavaCars’ın verilerine göre otomobil fiyatları iki yılın ardından ilk kez eylül ayında düşüş kaydetti. Peki, en fazla değer kaybı hangi segmentte oldu? İşte detaylar..

Hacizli araçların satışında süreç nasıl işleyecek?

Öncelikle muhafaza tedbirine konu haciz kalkmış olup da halen yedieminlerde muhafaza edilen malların kanuni istisnalar hariç borçlu tarafından teslim alınması teklif edilecek.

Borçlu kişi malı yedieminden teslim almazsa rehin hakkı sahibine başvurulacak ve rehinden kaynaklı haklarını kullanması teşvik edilecek.

Hem borçlu kişi hem de rehin sahibi malı almak istemezse hak sahiplerinin ve kamu yararı gözetilerek sicile kayıtlı mallar elektronik satış hükümlerinin uygulanması ile satılacak.

Elektronik satışta da alıcı bulmayan mallar kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığında mülkiyetlerinin yedieminlere ve kamusal yarar özelinde faaliyet gösteren MKE A.Ş.’ye devri sağlanacak. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilerek hak sahiplerine ödenecek.

Sonuç alınmazsa Kızılay’a bedelsiz devredilecek

Tüm süreçlerde de sonuç alınmazsa söz konusu mallar çürümeye bırakılıp ülke ekonomisi ve çevreye zarar vermemesi için Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz olarak devredilecek.

Hacizden araç alırken nerelere dikkat edilmeli?

Hürriyet’in aktardığına göre haciz nedeniyle uzun süredir yedieminlerde park halinde duran araçlar pek çok belirsizliği bünyesinde barındırıyor.

Buna göre bazı araçların anahtarlarının olmayışı nedeniyle çalışıp çalışmadığı bilinmiyor. Anahtarları olsa da bazı araçların aküleri bitmiş olduğundan araçlar çalıştırılamıyor ve doğru ekspertiz gerçekleşemiyor. Bu araçların bazılarının ise motor parçaları da eksik olabiliyor.

Bazı araçlarda ise kapıların açılmaması sebebiyle iç kısım ve motor bölümüne ilişkin bilgi elde etmek mümkün olmuyor.

Öte yandan yedieminlerde uzun yıllar kalan araçlar bitişik nizam park edildiği için ve genelde toprak zemine bırakıldıklarından dolayı elektrik tesisatları hasar alabiliyor.

Bu sebeple piyasa değerinin yüzde 10 ila 15 daha altında satışa çıkarılması beklenen araçları alırken iyi analiz etmek gerekiyor.

İLGİLİ HABER Ev ve araç satışında yeni dönem başladı: Sistem nasıl işleyecek? Ev ve araç satışında internet ilanları için kimlik doğrulaması bugünden itibaren zorunlu hale geldi. Yeni dönemle birlikte dolandırıcılık faaliyetleri ve yüksek fiyatların önüne geçilmesi hedefleniyor. Peki sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X