IEA: OPEC’in Üretim Kısıntısı Stratejisi Amacına Ulaştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
IEA: OPEC’in Üretim Kısıntısı Stratejisi Amacına Ulaştı
Doviz.com
13.04.2018 14:42

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), aylık Petrol Piyasası Raporu’nu Cuma günü yayımladı.  IEA’nın raporuna göre, 2018 yılı günlük petrol talebi tahmini,  bir önceki aya göre değişmeyerek  1,5 milyon varil oldu.  OECD’nin 2018’in I.çeyrekteki  petrol talebi, ABD’deki soğuk hava   şartları ve petrokimya projesinin başlaması nedeniyle günde 315.000 varil yukarı yönde revize edildi. 

 

OECD harici talep ise Çin’in verilerindeki zayıflamaya paralel olarak 2018’in I. çeyreği için günde 260.000 varil aşağı yönde revize edildi.  OPEC ve OPEC-dışı petrol üreticileri günlük üretim kısıntısını 2,4 milyon varile yükselttikten sonra  global petrol arzı Mart ayında günde 120.000 varil azalarak günde 97.8 milyon varile geriledi.    Ancak ABD’nin petrol üretimindeki artış nedeniyle günlük petrol üretimi bir önceki yıla göre 1,4 milyon varil artış gösterdi.  OPEC dışı ülkelerin arzının ise günde 1,8 milyon varil artış göstermesi bekleniyor. 

 

Raporda, Mart ayında ortalama 66.72 dolar olan ICE Brent vadeli kontratlarının son günlerde  70 dolara yükselerek,   Aralık 2014 seviyesine tırmandığı, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim kısıntısı anlaşmasına uymasının yanısıra, Orta Doğu’da yaşanan gerilim petrol fiyatları açısından  temel bir faktör olduğu vurgulanarak,  “Ortadoğu’daki politik belirsizlik son günlerde hızla tırmandı.   Suriye ve Yemen’deki belirsizliklerle Brent ham petrolün fiyatı  70 dolara yükseldi. Fiyatların bu seviyelerde kalıp kalmayacağını zaman göseterecek,” ifadelerine  yer veriliyor.   

 

OPEC’in ham petrol üretiminin Venezuella ve Afrika’da  üretimdeki gerilemeye paralel olarak Mart ayında günde 200.000 varil gerileyerek 31.83 milyon varile düştüğü, OPEC’in üretim kısıntısı anlaşmasına uyumun %163’e ulaştığını belirten IEA, raporda,  Viyana anlaşmasına taraf olan ülkelerin üretimlerinin, farklı nedenlerle, kısıtlamayı taahüt ettikleri miktardan daha fazla gerilediği, buna göre global petrol arzının yarısının kısıtlamasının  ve petrol talebinin sabit bir hızla artmasının petrol stoklarını önemli oranda etkilediği ifade ederek,  “Mayıs 2017’den bu yana ortalama stokların sürekli olarak gerilediği ve Şubat ayı verilerine göre stok seviyelerinin, normalin üzerinde düşüşle,  halen 5 yıllık ortalamanın 30 milyon varil üzerinde seyrettiğini,“ açıkladı. 

 

IEA’nın raporunda, bu yılki OPEC üretiminin sabit kalması, OPEC dışı üretim ve petrol talebinin değişmemesi  şartıyla 2018’in II.ve IV.çeyrekleri arasında global petrol stokları günde 0,6 milyon varil azalacağı vurgulanarak, IEA’nın analizlerine göre OPEC ve OPEC dışı üreticilerin taraf olduğu Viyana anlaşmasının hedefine ulaştığı belirtiliyor.

REKLAMI KAPAT X