İhtiyaç kredisi faizlerine sınırlama getirildi

Okuma Süresi: 1 Dakika
İhtiyaç kredisi faizlerine sınırlama getirildi
Doviz.com
11.03.2023 10:00

TCMB’nin bankalara ilettiği yazıda, referans faizin üzerinde oluşacak ihtiyaç kredisi faizi uygulamalarında bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğüne tabii olacağı bildirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) ihtiyaç kredilerine yönelik sınırlayıcı bir adım geldi.

Merkez Bankası’ndan bankalara gönderilen yazıda, ihtiyaç kredilerinde de ticari kredilerdeki gibi faiz sınırı konuldu. Buna göre bankalar, söz konusu faiz sınırını aşmaları halinde menkul kıymet tutma yükümlülüğüne tabii olacak.

Bloomberg HT’nin ulaştığı yazıya göre, tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde “faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1,8 ile 2 katı arasında olanlar, birinci kademe; 2 katından yüksek olanlar, ikinci kademede” menkul kıymet tutma yükümlülüğüne tabii olacak.

Böylelikle, oto ve konut kredileri haricinde verilecek ihtiyaç kredilerinde MK kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz 1,37 seviyesinde olacak. Bu seviyenin (yıllık basit %16,56) üzerinde oluşacak kredi faizlerinde ise bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğü olacak. Mevcut durumda bankalar ihtiyaç kredilerine aylık %1,55 ile %2 arasında faiz uyguluyordu.

Böylelikle, bankaların referans faizin 1,8 ile 2 katı arasında faiz uygulaması halinde %20, 2 katın üzerinde faiz uygulaması halinde ise %90 menkul kıymet tutması zorunlu olacak.

Uzmanlar, bu hamlenin ardından bankaların ihtiyaç kredisi arzını önemli ölçüde kısabileceğini öngörüyor.

REKLAMI KAPAT X