IIF Başekonomisti: Türkiye, Arjantin yolunda

Okuma Süresi: 2 Dakika
IIF Başekonomisti: Türkiye, Arjantin yolunda
Doviz.com
31.05.2023 16:22

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, değer kaybı hızlanan Türk Lirası'na ilişkin görüşlerini paylaşırken, Türkiye’nin Arjantin yolunda olduğunu iddia etti.

14 Mayıs'taki seçimlerden önce 19,57, Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin gerçekleştirildiği 28 Mayıs'tan önce ise 19,97 seviyesinde olan dolar/TL, an itibarıyla 20,69'dan işlem görüyor.

Kapalıçarşı'daki dolar kuru ise 20,90 liradan fiyatlanırken, Türkiye'nin büyük bankalarının çoğunda dolar/TL, 22 seviyesinin üzerinden satılıyor.

Bu gelişmelerin ardından Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks ise sosyal medya hesabından döviz kuruna yönelik görüşlerini paylaştı.

Buna göre Brooks, Türk Lirası'nın (TL) seçimlerin ardından geçen 3 günde ABD doları karşısında yüzde 3,7 oranında değer kaybettiğini, bu durumun seçimden önceki 3 günde ise yüzde 0,5 seviyesinde olduğunu hatırlatarak "Yabancı yatırımcılar, Türkiye'yi portföylerinden kalıcı olarak çıkarıyor. Türkiye'nin Arjantin gibi finansal otarşi yolunda olmasını görmek üzücü" ifadelerini kullandı.

Brooks, konuyla ilgili bir başka paylaşımında ise "TL vadeli işlemlerde fiyatlanan bir yıl sonrası değer kaybı beklentileri 2001 yılında %80 seviyesinde zirve yapmıştı. Şu anda ise %62 seviyesindeyiz. Bu beklentileri sınırlamanın yalnızca iki yolu bulunuyor:

(i) Merkez Bankası'nın faizleri peşi sıra artırması; ve/veya

(ii) Türk Lirası'nın önemli ölçüde değer kaybetmesi.

Türkiye'nin politika yapıcıları bu iki seçenek arasından seçim yapmalı." ifadelerini kullandı.

Brooks ayrıca TL'de değer kaybının büyük çoğunluğunun Merkez Bankası'nın Eylül 2021'de başlattığı faiz indirim döngüsünden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

Tıklayın: TL’nin öngörülen oynaklığı son 15 yılın zirvesinde

Tıklayın: Bankacılar, ‘Arjantin'deki bankacılık sistemi nasıl işliyor?’ sorusuna yanıt arıyor

Tıklayın: Arjantin'de yüksek enflasyon sonrasında "2 bin peso" tedavüle girdi

REKLAMI KAPAT X