İlk faiz indirimi ne zaman gelir?: 4 yabancı bankadan TCMB tahmini

Okuma Süresi: 3 Dakika
İlk faiz indirimi ne zaman gelir?: 4 yabancı bankadan TCMB tahmini
Doviz.com
06.08.2024 15:42

Citi, UBS, Morgan Stanley ve BofA, temmuz ayı enflasyon rakamları sonrasında TCMB’ye yönelik faiz tahminlerini açıkladı.

Dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından Citi, UBS, Morgan Stanley ve Bank of America, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin öngörülerini paylaştı.

Dört büyük bankanın ortak öngörüsü TCMB'nin eylül ayında faizleri sabit tutacağı yönünde oldu.

Citi, kasıma kadar faizlerin değişmesini beklemiyor

Citi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kasım ayına kadar faizleri sabit tutmasını beklediklerini belirterek, zorlu bir makroekonomik zemin ve likidite ortamının ortasında karmaşık bir dezenflasyon süreciyle karşı karşıya olunduğuna vurgu yaptı.

Banka, son verilerin 2. çeyrekteki ardışık büyüme oranının faaliyetlerde mütevazı bir daralma göstermesinin muhtemel olduğunu da belirterek, bunun 3. çeyrekte özellikle daha sıkı mali koşullar, özel tüketimde normalleşme ve daha zayıf ihracat nedeniyle daha belirgin hale gelmesinin beklendiğini kaydetti.

Citi, politika yapıcıların ortaya çıkan durgunluk benzeri ortamda yolunu bulmasının daha zor hale gelmesinin muhtemel olduğuna da vurgu yaparak, "Görüşümüze göre, ekonomik faaliyetlerde beklenenden daha derin bir yavaşlama, erken bir gevşeme riskini artırabilirken, aynı zamanda vergi gelirlerini ve mali konsolidasyon çabalarını da zayıflatabilir. İleriye baktığımızda, Merkez Bankası'nın kasım ayına kadar beklemede kalmasını bekliyoruz. 8 Ağustos'ta yayınlanacak yeni enflasyon raporundan gelen içgörüleri faiz oranı görünümüne dahil etmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

UBS: TCMB'nin 3. çeyrekte faizleri sabit tutmasını bekliyoruz

UBS ise Türkiye'de dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek çekirdek enflasyonun ikinci ayda da ılımlı seyretmesine dikkati çekti. Ağustos'ta baz etkisiyle TÜFE'nin yüzde 50 civarında olma beklentisini sürdüren UBS, yıl sonu enflasyonun yüzde 43 civarında olmasını beklediklerini aktardı.

Banka, konuyla ilgili paylaştığı notta ise, "Görüşümüze göre, döviz rezervlerinin çok hızlı bir şekilde artması ve TL döviz kurunun genel istikrarı göz önüne alındığında, TCMB'nin 2024'ün 3. çeyreğinin geri kalanında politika faizini yüzde 50'de sabit tutması muhtemeldir" ifadelerine yer verdi.

Yapılan değerlendirmede, "TCMB'nin, sadece ileriye dönük politika faizinin pozitif olacağı değil, aynı zamanda gelecek dönem faizinin de pozitif olacağı 2024'ün son çeyreğine kadar politika faizini düşürme imkanına sahip olacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

Morgan Stanley 2024'te değişiklik beklemiyor

Morgan Stanley ise Türkiye'de temmuz enflasyonunda baz etkileri nedeniyle keskin bir düşüş olmasına rağmen çekirdek aylık enflasyon eğilimi, yönetilen fiyat artışları ve güçlü hizmet enflasyonu nedeniyle 2024 sonu enflasyon tahminini yüzde 42,4 seviyesinde tuttu.

Banka geçtiği notta, yılın geri kalanında faizlerin değişmeyeceği beklentilerini devam ettirdiklerini ifade ederek, şubat ayında ilk faiz indiriminin yapılmasını beklediklerini aktardı.

BofA: TCMB’nin son çeyrekte faiz indirimi için alanı olacak

BofA analistlerine göre ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz indirimi konusunda temkinli bir yaklaşım benimseyecek. Mevcut enflasyon oranı, baz etkileri ve güçlü kur sayesinde hızla düşse de, hizmetler enflasyonunun yüksek seyretmesi ve gıda fiyatlarının mevsimsel faktörlerden etkilenmesi gibi riskler devam ediyor. Bu sebeple TCMB, ilk faiz indirimi için aralık ayını hedeflese de, bu kararın zamanlaması ekonomik verilere bağlı olacak.

İlk indirimin ardından faiz indirimlerinin hızının da yavaş olacağını öngören analistler, sıkı para politikasının korunmasının hedefleneceğini belirterek, TCMB'nin geçmişteki deneyimlerinden dolayı ihtiyatlı bir tutum sergileyeceğini öngördü.

İLGİLİ HABER Prof. Dr. Hakan Kara piyasada faiz indiriminin başladığını grafiklerle anlattı Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası’nın faizleri ne zaman indireceğine yönelik tahminler ve fiyatlamalar sürerken piyasa faizlerinde indirimin başladığını grafiklerle anlattı.
REKLAMI KAPAT X