ILO: Türkiye'de iş gücü piyasasına acil destek verilmeli

Okuma Süresi: 2 Dakika
ILO: Türkiye'de iş gücü piyasasına acil destek verilmeli
Doviz.com
29.03.2023 13:28

ILO, Türkiye'de depremin yol açtığı hasarın giderilmesi için iş gücü piyasasına acil destek verilmesi gerektiğini aksi takdirde yoksulluk, kayıt dışılık ve çocuk işçilerin sayısının artacağını belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, Türkiye’de deprem nedeniyle 658 bin çalışan geçim olanaklarını kaybetmiş durumda.

ILO’dan yapılan basın açıklamasında, Türkiye'nin güneydoğu illeri ve Suriye'nin kuzeyini vuran depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye'de yüz binlerce çalışanın geçim olanaklarını kaybettiği belirtildi.

“Acil müdahale istihdamda olmalı”

“Bu afete başarılı ve kapsayıcı biçimde müdahale edilmesinin en önemli ögesi istihdamın desteklenmesidir” diyen ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlar ancak ve ancak geçim olanakları yeniden inşa edilebilirse hayatlarını yeniden kurmaya başlayabilirler. Depremde çok büyük kayıplara uğrayanlara, sosyal adalet ve insana yakışır iş ilkelerinin toparlanma ve yeniden inşa sürecinin temelinde yer aldığını göstermek zorundayız.”

Türkiye'ye ilişkin ilk verilere göre, deprem nedeniyle 658 bin çalışan geçim olanaklarını kaybetmiş durumda. Hükümet de 150 bini aşkın iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini açıklamıştı.

ILO'nun tahminlerinde depremden etkilenen çalışanların her birinin iş yokluğu sürdükçe her ay ortalama 230 doları (4 bin 400 TL) aşan gelir kaybı yaşayacağı belirtildi. Bu kriz nedeniyle depremden etkilenen bölgede aylık yaklaşık 150 milyon dolar (2,9 milyar TL) net emek geliri kaybı öngörüldü.

Türkiye'de depremden etkilenen illerde 4 milyonu aşkın çalışan yaşarken bunların çoğunın tarım, imalat sanayi, ticaret veya diğer düşük katma değerli hizmetlerde çalıştığı belirtildi. Çalışma saati kayıpları; Malatya'da yüzde 58,8, Adıyaman'da yüzde 48,1; ve Hatay'da ise yüzde 45,2 düzeyinde tahmin edildi.

ILO'nun Türkiye değerlendirmesi, istihdam kayıplarına ek olarak, iş sağlığı ve güvenliği ile çocuk işçiliği alanlarında da risklerin artmış olabileceğine işaret etti.

Tıklayın: "Depremin sektörler üzerindeki etkisi 181,1 milyar TL"

REKLAMI KAPAT X