İmalat göstergesi yılın en düşüğünde

Okuma Süresi: 2 Dakika
İmalat göstergesi yılın en düşüğünde
Doviz.com
01.11.2023 10:37

İmalat PMI ekim ayında 48,4'e gerileyerek yılın en düşük seviyesine indi.

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ekimde 48,4’e geriledi ve üst üste dördüncü ayda da 50’nin altında kalarak sektörde daralmanın sürdüğüne işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, eylülde 49,6 değerini almıştı. Üretim ve yeni siparişlerde Ekim ayında daha hafif bir yavaşlama kaydedilirken girdi ve çıktı fiyatlarındaki artış hızı ise keskin şekilde yavaşladı.

PMI’da 50’nin altında kalan değerler daralmaya, 50’nin üzerinde kalan değerler ise büyümeye işaret ediyor.

Yeni siparişlerde yavaşlama

Ekim ayında imalatçılar, hem yurt içinde hem de yurt dışında zayıf talep görüldüğüne işaret ederken toplam yeni siparişler ve yeni ihracat siparişleri yavaşladı. Toplam yeni siparişlerde de kasım ayından bu yana en büyük yavaşlama kaydedildi.

Yeni siparişler alt endeksi ekimde 47,6’dan 45,3’e gerilerken yeni ihracat siparişleri endeksi 47,3’ten 47,7’ye yükseldi.

Üretim dört aydır geriliyor

Yeni siparişlere paralel olarak üretimdeki gerileme de ekimde de devam etti ve üst üste dördüncü ayda da gerilemiş oldu. Üretim alt endeksi ekimde 49,5’den 48,2’ye geriledi.

Enflasyon kaynaklı baskıların yılın son çeyreğinin başında azalmaya devam etmesiyle girdi maliyetleri ve çıktı fiyatlarındaki artış oranları art arda üçüncü ayda da geriledi. Fiyatlarda gerçekleşen artışlar ise çoğunlukla TL’deki değer kaybından kaynaklandı.

Eylül ayındaki artıştan sonra son anket, istihdamda yeniden azalmaya işaret etti. Böylelikle üst üste beş ay süren istihdam yaratımı sona ermiş oldu. Katılımcılar, neden olarak istifalar ve emekli olanlara işaret etti. İstihdam 50.1’den 49.4’e geriledi.

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Talep koşulları ekim ayında Türk imalat sektörüne yönelik sınırlayıcı ana faktör oldu, şirketler üretimi desteklemeye ve personel seviyelerini korumaya yetecek miktarda yeni sipariş almakta zorlandı” dedi.

Harker, “Öte yandan, enflasyon tarafında bir miktar daha rahatlama görülmesi yakın zamanda iyileşen bir talep ortamı sağlanabileceğine yönelik iyimserlik için temel oluşturabilir” diye konuştu.

İLGİLİ HABER İSO ikinci 500 açıklandı: İlk 10'da kimler yer aldı? İSO, Türkiye'nin en büyük ilk 500 firmasını açıklamasının ardından ikinci 500 firmayı da yayımladı. İşte İSO’nun konuyla ilgili raporundan öne çıkanlar..
REKLAMI KAPAT X