İmalat PMI mayısta değişim göstermedi

Okuma Süresi: 2 Dakika
İmalat PMI mayısta değişim göstermedi
Doviz.com
01.06.2023 10:20

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) mayıs ayında değişim göstermeyerek 51.5 seviyesinde gerçekleşirken, artan talep sayesinde yeni siparişler ve üretim de artış gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, nisanda da 51.5 değerini almıştı. Endeks üst üste beşinci ayda 50 seviyesinin üzerinde kalarak sektörde iş koşullarında toparlanmanın devam ettiğine işaret etti.

İmalatta üretim artışını sürdürdü

İmalat sektöründe üretim üst üste üçüncü ayda da yükselişini sürdürdü ve Ağustos 2021’den bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. Çoğu şirket talebin arttığını ifade etse de bazı şirketler depremin ardından faaliyetlerine daha yeni tekrar başlayabildiklerini belirtti.

Üretim alt endeksi Mayıs ayında 51.9’dan 52’ye yükseldi.

Siparişler üst üste üçüncü ayda da arttı

Yeni siparişler üst üste üçüncü ayda da arttı. nisan ayına göre hafif gerileme kaydedilse de yeni siparişler alt endeksindeki genişleme sağlam şekilde devam etti. Çoğu şirket artan talebin yeni işlerin büyümesine katkıda bulunduğunu belirtti.

Yeni siparişler alt endeksi nisan ayındaki 52.8 seviyesinden 52.3’e gerilerken, yeni ihracat siparişleri de 54 seviyesinden 52.7’ye geriledi.

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “İmalat sektöründe, hem şubatta gerçekleşen depremin hem de koronavirüs salgın hastalığının ardından görülen kademeli toparlanma, mayısta istikrarlı şekilde devam etti. Firmaların işgücünü artırma konusunda ilerleme sağlayabilmesiyle istihdamda artışın yenilenmesi, artan iş hacmine yanıt verebilmelerine yardımcı oldu” dedi.

Harker, “Enflasyonist baskıların ılımlı hâle gelmesi ve pandemiden bu yana genel itibariyle daha düşük kalmasıyla fiyatlar açısından daha fazla rahatlama görüldü. Bu nispeten ılımlı ortam gelecek aylarda da toparlanmanın devam etmesine yardımcı olacaktır” dedi.

REKLAMI KAPAT X