IMF, depremin ekonomiye etkisini 1999 depremiyle kıyasladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
IMF, depremin ekonomiye etkisini 1999 depremiyle kıyasladı
Doviz.com
13.02.2023 15:08

IMF İcra Direktörü Mahmud Mohieldin, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin Türkiye'nin milli geliri üzerindeki etkisinin 1999'daki kadar yüksek olmayacağını söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü Mahmud Mohieldin, Arap Mali Forumu'nda Kahramanmaraş merkezli depremin Türkiye ekonomisine yönelik olası etkilerini değerlendirdi.

IMF İcra Direktörü Mahmoud Mohieldin, pazar günü Arap Mali Forumu çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen hafta meydana gelen depremin Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) üzerindeki etkisinin 1999 yılındaki deprem kadar belirgin olmayacağını söyledi.

Mohieldin, önümüzdeki birkaç ay içinde yaşanacak ilk etkinin ardından, yeniden inşa için yapılacak kamu ve özel sektör yatırımlarının ileriye dönük olarak GSYH büyümesini artırabileceğini de sözlerine ekledi.

Ancak, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) hazırladığı raporda, deprem felaketinin ekonomiye etkisinin 84,1 milyar civarında olabileceği öngörülmüştü.

1999 depreminin ekonomiye etkisi ne büyüklükte olmuştu? 

Depremin ekonomiye etkisi TUSİAD’a göre 17 milyar dolar, DPT’ye göre 15-19 milyar dolar ve Dünya Bankası’na göre 12-17 milyar dolar. Bu çerçevede TÜSİAD’ın değerlendirmesine göre deprem, 1999 yılı GSYİH’sının yüzde 9’unun, DPT’ye göre yüzde 8 ila 10’unun, Dünya Bankası’na göre yüzde 6,3 ila 9’unun kaybına neden oldu.

Tıklayın: TÜRKONFED: Depremlerin mali hasarı 84 milyar doları aşabilir

REKLAMI KAPAT X