İngiltere Merkez Bankası’ndan Tarihi Karar

Okuma Süresi: 2 Dakika
İngiltere Merkez Bankası’ndan Tarihi Karar
Doviz.com
02.11.2017 17:21

İngiltere Merkez Bankası (Bank Of England - BOE) bugün yaptığı toplantının ardından tarihi kararını açıkladı; İngiltere Merkez Bankası  en son faiz artışı yaptığı Temmuz 2007’den 10 yıl sonra ilk kez faiz oranlarını artırdı. Karar öncesinde politika faizi oranı rekor düzeylere  gerilemişti. 

İngiltere Merkez Bankası Guvernörü Mark Carney ve toplantıya katılan diğer üyeler  oy çokluğuyla politika faizi oranlarını yüzde 0.25 den yüzde 0.50'ye yükseltilmesi kararı aldılar. Bankanın uyguladığı baz  faiz oranı tüm kredi maliyetlerini etkileyeceği için tüm sektörlerle birlikte tüketim harcamalarının da gerilemesi bekleniyor.

Aslında piyasalar İngiltere Merkez Bankası’dan 25 baz puanlık bir faiz artışı zaten bekliyorlardı. Bu kararla birlikte faiz seviyesi Brexit referandumu öncesi seviyesine geri gelmiş oldu.  

Böylece,  Japonya hariç diğer gelişmiş ülke Merkez Bankaları varlık alımını yavaşlatma ve faiz oranlarını artırma trendine girmiş oldular Ancak, ABD ve AB’nin aksine    İngiltere Merkez Bankası faiz artırıken İngilere’de ekonomik büyüme son 4 yılın en düşük seviyesinde kaldı.  Ancak, İngiltere Merkez Bankası faiz artırım kararını destekleyen en önemli sebeplerden birinin eylül ayında yüzde 3 olarak gerçekleşen enflasyonun son beş yılın en yüksek düzeyine ulaşması, diğerinin de  işsizlik verilerinin 90’lardan bu yana en düşük düzeyine gerilemesi  olduğuna işaret etti. 

Küresel finansal krizi izleyen yıllarda İngiltere Merkez Bankası’da diğer gelişmiş ülke merkez bankalarıyla birlikte likidite akışını sağlamaya ve ekonomiyi canlandırmaya yönelik varlık alımı (QE) gibi tedbirler alarak finansal piyasaları ve ekonomyi ayakta tutmayı  hedeflemişti.  Ancak İngiltere Merkez Bankası  geçen ay yaptığı toplantıda bugünkü faiz artırım kararının ve ucuz para döneminin kapanmakta olduğunun sinyallerini vermişti.

REKLAMI KAPAT X