İngiltere Merkez Bankası üyesinden 'faizleri sabit bırakma' çağrısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İngiltere Merkez Bankası üyesinden 'faizleri sabit bırakma' çağrısı
Doviz.com
08.03.2023 17:01

BoE Para Politikası Kurulu Üyesi Swati Dhingra, merkez bankası politika yapıcılarına faizlerin daha fazla artırılmaması ve sabit tutulması çağrısında bulundu.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Swati Dhingra, merkezi Londra’da bulunan düşünce kuruluşu Resolution Foundation’a ülkenin güncel ekonomik durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Dhingra, ülkede son aylarda artış eğilimde olan para politikası faizinin artık sabit tutulması gerektiğini belirterek, olası bir faiz artışının ülke ekonomisine zarar verebileceğini söyledi.

Enflasyondaki artışın çalışanların gelirlerine yansıtıldığına ilişkin çok az işaretin görüldüğünü de belirten Dhingra, "Enflasyon hedefinin üzerinde seyredilen bir buçuk yılın ardından, finansman maliyetlerini artırarak bir faiz artışı yapılması, ticarette benzeri görülmemiş bir şok yaratabilir.” dedi.

Geçen ay İngiltere Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 3,5’ten 4 seviyesine çıkarmasına ilişkin oylamada karşı oy kullanan Dhingra, bankanın gereğinden fazla parasal sıkılaştırma yapmış olmasından endişe duyduğunu da yineledi.

Dhingra, ülke ekonomisinin zayıf olduğu bir dönemde borçlanma maliyetlerinin artırılmasının yüksek enerji fiyatları ve hayat pahalılığı karşısında zorlanan halka daha da zarar vereceğini belirterek, “Son zamanlarda yapılan araştırmalar, para politikası sıkılaştırması ve enerji piyasasındaki aksaklıklarla ilişkili derin daralmaların kalıcı yara izi bırakıcı etkilerini, aşırı sıkılaştırmanın zararlı sonuçlarını göstermektedir.” dedi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise geçen ay politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4’e yükseltmiş, böylece politika faizini son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı.

REKLAMI KAPAT X